Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dubička fabrika
  • 08.06.2023. 10:00

Kraj nekadašnjeg giganta - zaključen stečaj nad "Mehanikom"

Razvojni put fabrike datira od 1945. godine kada je preduzeće djelovalo kao radionica za opremu i održavanje poljoprivrednih mašina. Sunovrat je počeo 2004. godine

Foto: Screenshot/YouTube
  • 309
  • 34
  • 0

Okružni privredni sud u Prijedoru, zbog nedostatka stečajne mase, zaključio je stečajni postupak nad Fabrikom poljoprivrednih mašina "Nova mehanika" iz Kozarske Dubice. Stečajni postupak nad nekada ovim, nekada najboljim i najpoznatijim proizvođačem poljoprivrednih priključnih mašina u Jugoslaviji, započeo je prije dvije godine, a utvrđeno je da dužnik nema zaposlenih radnika i da posjeduje pokretnu imovinu vrijednu 16.000 maraka, dok u svom vlasništvu nema nepokretnosti.

Razvojni put fabrike datira od 1945. godine kada je preduzeće djelovalo kao radionica za opremu i održavanje poljoprivrednih mašina.

  • Od 1956. godine posluje kao samostalni pogon pod zazivom Mehanika pri vodoprivrednom preduzeću Una – Bosanska Dubica. Dvadeset godina kasnije postaje dio Radne organizacije Tvornica traktora i priključnih mašina - Novi Travnik. 
  • Od 1980. do 1983. transformira se u Radnu organizaciju Tvornica poljoprivrednih priključnih mašina i pod tim imenom posluje sve do 1990. godine, tokom koje je transformirana u društveno preduzeće Tvornica poljoprivrednih mašina. 
  • Od 2001. godine registrovana je kao akcionarsko društvo, a u naredne dvije godine država prodaje svoj dio akcija. 

Početak sunovrata

Sunovrat "Mehanike" a.d. Kozarska Dubica je počeo 2004. godine, odnosno samo godinu dana nakon njene privatizacije. Kao akcionarsko društvo, bez udjela državnog kapitala, djelovala je do 2009. godine kada je otvoren stečajni postupak, a do njegovog pokretanja vodilo ju je šest direktora za koje vrijeme je nagomilano više od 13 miliona gubitaka.

"Mehanika" je nekada svoje proizvode izvozila širom planete

Dvije godine kasnije fabrika je prodana na javnoj licitaciji firmi "Kondić komerc doo Kozarska Dubica", a 10 godina kasnije, ponovo je završila u stečaju. 

Treba napomenuti da je fabrika do 1991. radila u dvije pune smjene, a dio kapaciteta je korišten 24 sata dnevno. Prerađivano je i do 3,5 hiljada tona čelika na godišnjem nivou. Imali su oko 150 vrsta proizvoda osnovnog proizvodnog programa i zapošljavali 600 radnika. 

Kraj "Mehanike"

Kako pišu Nezavisne, na izvještajnom ročištu u martu ove godine, stečajni upravnik je izjavio da je nesporno utvrđeno da određene nepokretnosti ne predstavljaju imovinu stečajnog dužnika, da je pokretna imovina na drugoj licitaciji unovčena po cijeni 50 posto nižoj od procijenjene, te da nedostaju novčana sredstva za pokriće vođenja stečajnog postupka i namirenje povjerilaca opšteg isplatnog reda. Stoga je predložio da zainteresirani povjerioci uplate predujam od 10.000 KM za troškove ili da se, u suprotnom, postupak zaključi zbog nedostatka stečajne mase. 

Uprkos ovom upozorenju, niko od povjerilaca (Uprava za indirektno potraživanje BiH, Poreska uprava RS, "Elektrokrajina" Banjaluka, "Sberbanka", "Mtel", "Novosadski sajam" i prijedorsko preduzeće "Topić kompani") nije iskazao interes za dalje vođenje postupka. Time su se stekli uslovi za okončanje stečaja u fabrici koja je nekada svoje proizvode izvozila širom planete.

Objekat već prodan

Poslovni objekat nekadašnje "Mehanike" u Kozarskoj Dubici za 1,5 miliona KM kupilo je preduzeće "Iron products" sa italijanskim vlasnikom, koji duži niz godina posluje na teritoriji Republike Srpske, potvrdio je u martu ove godine, općinski načelnik Radenko Reljić, izvijestila je Akta

"Investitori su u fazi izrade projektne dokumentacije i plan je da o kraja godine objekat bude uređen i da počne proces proizvodnje", precizirao je Reljić, navodeći da je riječ o preduzeću iz oblasti metaloprerađivačkog sektora koje je izvozno orijentisano, te da je najavljeno da će investitor u objekat uložiti još oko milion KM. U prvoj fazi proizvodnje očekuje se zapošljavanje 25 do 30 radnika. 


Tagovi

Mehanika Poljoprivredna mehanizacija Stečaj Fabrika Kozarska Dubica


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete