Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kršenje CEFTA-e
  • 07.11.2018. 14:30

Kosovo neočekivano povećalo takse za proizvode iz BiH, Šarović odluku nazvao nedopustivim presedanom

Kosovo samo sebe izoluje iz te zajednice. Tražit ćemo hitnu reakciju CEFTA sekretarijata i drugih nadležnih tijela koja se bave pitanjima barijera u okviru CEFTA strane, kazao je ministar Mirko Šarović

Foto: Pixinio/hpgruesen
  • 80
  • 5
  • 0

Vlada Kosova donijela je potpuno neočekivanu odluku o povećanju taksi na 10 posto za uvezene proizvode iz Bosne i Hercegovine, ali i Srbije. Ne samo što su neočekivane, ove mjere predstavljaju jasno kršenje Centralnog evropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA). Premijer Kosova Ramush Haradinaj ovu je mjeru obrazložio kao zaštitnu za kosovsku privredu.

"Evropska unija očekuje da se Kosovo, koje trenutno predsjedava CEFTA-om, u potpunosti pridržava obaveza iz CEFTA-e i da opozovu ovu mjeru", navela je Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini

U njezinu priopćenju stoji kako odluka Vlade Kosova podriva regionalnu saradnju, uključujući i Regionalnu ekonomsku oblast te da nije na liniji sa principima koji su predviđeni Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Kosovom. 

Burek iz Tešnja traži put i na tržište Kosova

Na odluku je reagirao i Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nazvavši je presedanom koji se ne može tolerisati, navodi Klix.ba

"Iako nemamo sve detalje odluke Vlade u Prištini, mi smo kao Ministarstvo dobili pisanu odluku. Zaista ocjenjujemo da se radi o odluci bez presedana kada je riječ o regionalnom CEFTA sporazumu", kazao je on i dodao da taksa od 10 posto na sve proizvode iz BiH direktno udara u temlje osnovnih princpa slobodne trgovine u okviru CEFTA strana. 

"Kosovo samo sebe izoluje iz te zajednice. Tražit ćemo hitnu reakciju CEFTA sekretarijata i drugih nadležnih tijela koja se bave pitanjima barijera u okviru CEFTA strane", kazao Šarović dodajući da će biti preispitano prisustvo delegacije BiH na narednom CEFTA sastanku koji se treba održati za mjesec dana u Prištini. 

"Ovakva mjera je za nas potpuno neprihvatljiva i mislim da ovo nije prvi put da kosovske institucije istrčavaju i krše CEFTA-u", kaže Šarović ističući kako Kosovo ne obavještava kada poduzima ovakve mjere, iako bi trebalo obaviti konsultacije s drugom stranom. 

"Oni to izbjegavaju. To je jedna vrsta neodgovornog ponašanja jedne strane u okviru zone slobodne trgovine. Oni su ovom mjerom ozbiljno uzdrmali osnovne principe i neophodna je hitna reakcija, ne samo kroz izjave, već i poduzimanjem mjera prema Kosovu. Ovakvo ponašanje se ne može tolerisati. Evropska unija kao autoritet ima u ovom trenutku najveće šanse da dozove Kosovare da se vrate u okvire CEFTA-e", zaključio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.


Tagovi

Kršenje CEFTA-e Kosovo Povećanje taksi Mirko Šarović Uvezeni proizvodi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞