Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU tržište
  • 03.10.2022. 10:00

Košarac: BiH očekuje pozitivan odgovor iz Brisela o izvozu crvenog mesa

Resorno ministarstvo je, kako je saopćeno, zajedno s Uredom za veterinarstvo BiH, zajedno s nadležnim entitetskim tijelima i Brčko distriktom radilo na izradi plana o uklanjanju uočenih nedostataka i ispunjavanju preporuka iz izvještaja evropskog tima

Foto: Depositphotos/racorn
  • 64
  • 19
  • 0

Evropskoj komisiji dostavljen je akcioni plan za ispunjavanje preporuka iz izjveštaja Direktorata za zdravlje i sigurnost hrane o mogućnosti izvoza crvenog mesa iz BiH na tržište EU, potvrđeno je iz Državnog ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Direktorat je u avgustu sačinio izvještaj o obavljenom auditu za kontrolu zdravlja životinja u cilju provjere ispunjenosti uslova za izvoz mesa goveda, ovaca i koza. 

Resorno ministarstvo je, kako je saopćeno, zajedno s Uredom za veterinarstvo BiH, zajedno s nadležnim entitetskim tijelima i Brčko distriktom radilo na izradi plana o uklanjanju uočenih nedostataka i ispunjavanju preporuka iz izvještaja evropskog tima.

"Nakon što smo definisali jasne ciljeve i rokove za izvršenje, akcioni plan smo dostavili Direktoratu za zdravlje i bezbjednost hrane Evropske komisije", istakao je ministar Staša Košarac

Prema njegovim riječima, u narednom periodu očekuje se odgovor o prihvatanju ovog plana te početak njegove realizacije. 

"EU je važan vanjskotrgovinski partner BiH, tako da je naše trajno opredjeljenje da izvozno orijentisanim privrednim subjektima iz Republike Srpske i Federacije BiH omogućimo plasman na evropsko tržište. Očekujem da ćemo u što skorijem roku dobiti pozitivan odgovor iz Brisela, kako bi naši proizvođači mogli izvoziti crveno meso na veliko evropsko tržište", poručio je ministar Košarac. 


Tagovi

Izvoz mesa Crveno meso Staša Košarac EU tržište


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.