Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koronavirus
  • 04.03.2020. 15:00

Koronavirus uzrokuje prekid lanca snabdijevanja lijekova za životinje?

U SAD-u bi moglo doći do nestašice lijekova za životinje jer kompanije koje ih proizvode, aktivne materije dobavljaju iz Kine.

Foto: JumpStory
  • 98
  • 8
  • 0

Šest kompanija koje proizvode veterinarske lijekove bilježi poremećaje u lancu snabdijevanja zbog koronavirusa koji bi mogao dovesti do nestašice lijekova za životinje na tržištu SAD-a, navodi Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) u svom najnovijem izvještaju. "Otprilike 32 američke firme koje proizvode lijekove za životinje kupuju aktivne farmaceutske sastojke u Kini", rekao je za SF povjerenik FDA-e Stephen Hahn.  

Naime, FDA je kontaktirala sve firme, a njih šest je uočilo poremećaje u lancu snabdijevanja što bi uskoro moglo dovesti do nestašice. Ova agencija surađuje s njima kako bi im pomogla i ublažila potencijalni nedostatak.

Ne postoje dokazi da se koronavirus prenosi hranom ili ambalažom

Hahn je ponovio kako nema dokaza da se koronavirus prenosi putem hrane ili ambalaže. "Svaka državna agencija bit će uključena u vladin odgovor u vezi koronavirusa", poručio je američki ministar poljoprivrede Sony Perdue te dodao: "Naši se naučnici cijelo vrijeme bave virusima kod životinja, pomažu u istraživanju i traže bilo kakvu alternativu, čak i vakcine koje bi mogle pomoći."

Kinezi divlje životinje uzgajaju na farmama i ne planiraju ih prestati jesti

Kina kupuje više američke robe zbog trgovinskog sporazuma

U međuvremenu, kineska Carinska komisija priopćila je da će prihvatati zahtjeve za poništenje carinskih tarifa onim kompanijama koje žele kupiti i uvoziti američke proizvode, uključujući svinjetinu, govedinu, soju, pšenicu, kukuruz, sirak i sl.

To će omogućiti Kini kupovinu veće količine američke robe kako je predviđeno uslovima trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine. Dezan Shira, kineski savjetnik kaže: "Podržavam napore Kine u suzbijanju epidemije koronavirusa povećanjem uvoza medicinske opreme i lijekova iz SAD-a."

Virus je izazvao zabrinutost zbog obećanja o proširenoj američkoj prodaji u Kini ove i 2021. godine, a dužnosnici Trumpove administracije kažu kako ta zemlja nije tražila odgodu.

Uprkos pandemiji poljoprivrednici trebaju obavljati poslove kao i do sada

Američki ministar Perdue epidemiju je nazvao pandemijom, izrazom koji ima veću težinu i kojeg ne koriste drugi dužnosnici, izvijestio je CNN, te je ohrabrio poljoprivrednike da nastave proizvoditi hranu. "Mislim da svi morate raditi svoje poslove na način kao i do sada, proizvodeći sigurnu hranu za sve, to je najbolje što možemo učiniti - vratiti se i raditi ono što smo radili i do sada."

Podsjetimo, u posljednjoj eskalaciji u trgovinskom ratu između Kine i Sjedinjenih Američkih Država, u avgustu prošle godine kineske kompanije prestale su kupovati američke poljoprivredne proizvode te je odlučeno kako najmnogoljudnija zemlja svijeta i najbrže rastuće tržište neće isključiti uvođenje carina za uvoz poljoprivrednih proizvoda u SAD-u.

Meso zmija sa lokalne tržnice je izvor smrtonosnog korona virusa?

Nakon toga pregovori su nastavljeni, a Kina je u septembru objavila da će izuzeti 16 kategorija proizvoda uvezenih iz SAD-a od obaveze plaćanja carina, iskazujući time dobru volju uoči nastavka pregovora o rješenju trgovinskog spora sa SAD-om.

Rezervna trgovina se razvija s obe strane Tihog okeana

Kineska kampanja protiv koronavirusa prekinula je isporuke američke hrane i poljoprivrednih proizvoda, kao što su kamenice, smrznuti pomfri, pšenicu i drvo. Ipak, promatrači globalne trgovine kažu da se rezervna trgovina razvija s obe strane Tihog okeana.

Pčelari u velikim problemima: Zbog korone ne mogu hraniti svoje pčele

Pokrajina Hubei u kojoj se nalazi i grad Wuhan je identifikovana kao izvor koronavirusa, a istovremeno je veliki proizvođač fosfatnih đubriva. Potpredsjednik Rabobanke Sam Taylor rekao je: "60% fabrika đubriva je privremeno zatvoreno zbog epidemije, a očekuje se da će proizvodnja nastaviti u punom obimu do kraja marta“. U međuvremenu bi cijene fosfata mogle porasti dok cijene drugog đubriva, poput uree i UAN-a, opadaju.

Treba napomenuti kako je početkom februara kinesko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo kako se u SAD-u širi pretjeran strah i panika nakon izbijanja epidemije koronavirusa. 


Tagovi

Koronavirus SAD Kina Lijekovi za životinje Nestašica


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.