Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kriza u Agrokoru
  • 18.04.2017. 16:00

Konzum dobavljačima duguje 130 miliona KM

U Vladi FBiH održan je sastanak s predstavnicima devet bh firmi dobavljača Agrokora.

Foto: fbihvlada.gov.ba
  • 526
  • 27
  • 0

Dug Konzuma BiH je 130 miliona KM, izjavljeno je danas nakon sastanka u Vladi s predstavnicima 9 bh. firmi dobavljača Agrokora. Naime, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić izjavio je da će Vlada FBiH razmotriti usvajanje regularnog okvira za stabilizaciju poslovanja Konzuma, ukoliko sastanci s predstavnicima te firme ne budu dali zadovoljavajuće rezultate.

Sastanku u sjedištu Federalne vlade su prisustvovali predstavnici kompanija Coca Cola, AS Jelah Group, Orbico, Megamix, Milkos, Meggle, Akova, Bimal Brčko i MBA Centar, predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersiha Beširović, izvršni direktor Raiffeisen banke BiH Heribert Fernau, sekretar Udruženja banaka BiH Samir Lačević i potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarević.

Zaštititi radnike i dobavljače Konzuma

Zukić je rekao da je sada potrebno zaštititi radnike i dobavljače Konzuma, te banke, ali i sam Konzum kako bi mogao normalno funkcionisati. Cilj sastanka je bio traženje načina da Konzum u BiH lakše prebrodi krizu.

"Bitno je da se osigura robni protok. Situacija je specifična i teška. Pokušali smo približiti sve ono što se dešava, osigurati normalno poslovanje Konzuma i stvaranje pretpostavki za sanaciju krize. Zaključili smo da situacija zahtijeva stalni monitoring u Konzumu i odnosu s dobavljačima i bankama. Dogovorili smo da predstavnici Vlade održe sastanak s predstavnicima Konzuma kako bismo im predstavili plan za prevazilaženje ove situacije", kazao je Zukić.

Ministar je dodao da je dugovanje Konzuma u BiH prema dobavljačima 130 miliona KM. Potraživanja sa 31. decembrom su bila 150 miliona KM, što znači da je izmireno blizu 20 miliona konvertibilnih maraka. Izjavio je i da Konzum ima 70 miliona KM imovine u BiH, da je ostala imovina pod zakupom i da je registrovana na pet pravnih osoba u Bosni i Hercegovini.

Zukić je rekao da će sljedećeg ponedjeljka opet biti održan sastanak s dobavljačima kako bi pokušali postići jedan vid obostrane saradnje i pronašli rješenje za nastavak normalnog poslovanja Konzuma.

Moramo vjerovati u stabilizaciju situacije

"U slučaju da to ne urodi plodom, onda će Vlada razmišljati o drugim koracima kako bismo zašitili dobavljače i uposlenike", zaključio je Zukić.

Direktor Milkosa Adin Fakić, jedne od 9 kompanijakoje su danas bile na sastanku, je kazao da je ohrabren da se Vlada uključila u rješavanje situacije u kojoj se dobavljači nalaze.

"Definisano je da zajednički trebamo raditi na rješavanju problema. Naš cilj kao dobavljača je da imamo stabilno tržište. Konzum predstavlja ozbiljan dio tog tržišta i očekujemo da situacija bude stabilizovana. Moramo biti optimistični, nove informacije nam ukazuju na to da trebamo vjerovati u stabilizaciju situacije", kazao je Fakić.

Dodao je da je došlo do određenih zastoja u isporuci robe u posljednjih nekoliko dana, ali da se nada da će nastaviti poslovanje u dosadašnjem ritmu.

"Ipak, svi smo stava da Konzum treba sačuvati i da se on može sačuvati uz pomoć nas dobavljača koji imamo veliko razumijevanje. Nadamo se da ćemo iz Konzuma dobiti ista uvjerenja. Mi pokušavamo ne razmišljati o najgorem scenariju jer bi to značilo otkazivanje posla kooperantima, a mlijeko je pokretač razvoja BiH", istakao je Fakić.

Sačuvati radna mjesta

Predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersiha Beširović je naglasila važnost očuvanja radnih mjesta.

"Postoji velika spremnost da se sačuvaju radna mjesta. Svaki drugi scenarij je ravan katastrofi i nadamo se da do toga neće doći. Situacija je ozbiljna, krajnje zabrinjavajuća i želimo sačuvati radna mjesta. Radnicima je u ovom trenutku veoma teško, a moraju biti nasmijani na svojim radnim mjestima. Poručujemo im da će sindikat sve uraditi da sačuvamo ta njihova radna mjesta", rekla je Beširović, navodi se na stranici Vlade FBiH.

Foto: fbihvlada.gov.ba


Tagovi

Konzum Dugovanja Dostavljači Vlada FBiH


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

66


Glasova: 30

Da 45,5%

Glasova: 25

Ne 37,9%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete