Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lažne prijave?
  • 28.04.2022. 14:00

Kontrole ratara u RS: Isplata premija za pšenicu se odgađa do polovine maja

Tokom redovnih  kontrola na terenu Agencija za agrarna plaćanja RS je utvrdila da postoji nepodudaranje između prijavljenih i stvarno zasijanih površina pod pšenicom.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 346
  • 64
  • 0

Po osnovu prijava za premiju za pšenicu koja je ove godine povećana i iznosi 400 KM po hektaru, Agenciji za agrarna plaćanja Republike Srpske je stiglo čak 6.000 hektara više prijavljenih površina, u odnosu na višegodišnji prosjek, saopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede RS.

Ovo, kako navode, zahtijeva i dodatnih 2,4 miliona KM. Tokom redovnih kontrola na terenu Agencija je utvrdila da postoji nepodudaranje između prijavljenih i stvarno zasijanih površina pod pšenicom.

"Zbog ovih činjenica, potrebno je dodatno vrijeme za završetak procesa sveobuhvatne kontrole, te obračuna premije za pšenicu, a najkasnije do polovine maja", stoji u saopćenju.

Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske zbog svega apeluje na proizvođače pšenice za razumijevanje, te poručuje svima onima koji su na svojim parcelama zaista zasijali pšenicu, da ne brinu i kako će im premija od 400 KM po hektaru biti plaćena.

"Smatramo da je u interesu i proizvođača da se utvrde nepravilnosti i da se odvoje pravi od lažnih proizvođača", dodaju.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Premija Republika Srpska Poljoprivreda Poljoprivrednici Ratari


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.