Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajmovi domaćih proizvoda
  • 19.11.2015. 11:30

Kome smeta rast prodaje domaćih proizvoda?

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS poručuju da na nedavno održanim sajmovima domaćih proizvoda u Sarajevu nisu poštivani propisi i pribavljena potrebna dokumentacija. Organizatori - nekome smeta što raste prodaja domaćih proizvoda.

  • 79
  • 4
  • 0

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS obavijestili su kako su krajem prošle sedmice izvršili usmjerene inspekcijske nadzore nad prometom proizvoda životinjskog porijekla na sajmovima domaćih proizvoda organiziranima na Trgu Alije Izetbegovića i Trgu djece Sarajeva.

Kazne zbog nepotpune dokumentacije

Navodi se kako je ustanovljeno da organizatori oba sajma nisu obezbijedili veterinarsko-zdravstvenu suglasnost Ministarstva privrede KS, kako to propisuje Zakon o veterinarstvu FBiH. Kao osnovni problem navode se nepotpune deklaracije na proizvodima ili ih u pojedinim slučajevima uopće nije bilo. Stoga su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS najavili kazne.

Novčana kazna propisana Zakonom o veterinarstvu FBiH za prodaju proizvoda životinjskog porijekla izvan poslovnih prostorija, bez prethodne saglasnosti, za pravna lica iznosi 3.000,00 KM, a za odgovorno lice 1.000,00 KM. Propisana novčana kazna za fizička lica koja obavljaju trgovinu proizvodima životinjskog porijekla koji nisu propisno označeni i deklarisani, ili nisu praćeni odgovarajućom veterinarskom potvrdom o zdravstvenoj ispravnosti i porijeklu, iznosi 430,00 KM.

Veterinarska inspekcija apelira na poštivanje propisa

Veterinarska inspekcija uputila je apel svima onima koji planiraju na području Kantona Sarajevo ubuduće svoju robu prodavati na ovakav način, da na vrijeme obezbijede rješenje nadležnog organa. Dodatno je upozoreno i kako je za prodaju mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i meda i mesa, koji će biti izloženi na štandovima, potrebno obezbijediti higijenske i temperaturne uslove po preporukama proizvođača, što je u domeni odgovornosti organizatora takvih događanja.

Organizator sajmova - nekome smeta rast prometa domaćih proizvoda

Predsjednik Udruženja Kupujmo i koristimo domaće, koje je i organizator spomenutih sajmova, Admir Kapo, izrazio je svoje nezadovoljstvo ovakvim činom i navodi kako ga može opravdati samo činjenica da zapravo nekome smeta što se domaći proizvodi sve više prodaju. Dodatno je za klix.ba izjavio kako je Udruženje Kupujmo i koristimo domaće bilo u Ministarstvu privrede KS, koji su kako kaže, potvrdili da neće biti problema sa izlaganje, ali tu potvrdu nemaju u papirnatom obliku, što je očito stvorilo problem. Osim toga, Kapo je naglasio i da su u posljednjih sedam godina u ovom udruženju organizirali 25 sajmova i do sada nigdje nije bilo nikakvih problema.


Tagovi

Veterinarska inspekcija Nepotpuna dokumentacija Deklaracije Sajmovi domaćih proizvoda Proizvodi životinjskog podrijetla Kupujmo i koristimo domaće Admir Kapo Ministarstvo privrede KS

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]