Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Znanstveno istraživanje
  • 11.06.2021. 07:30

Kombinacija za biodezinfekciju tla - poboljšava i prinose

Pokusi su pokazali da otpad od proizvodnje piva u kombinaciji s repičinom pogačom i svježim kravljim gnojem dezinficiraju tlo, uništavaju nematode i poboljšavaju prinose.

Foto: Bigstock/Roman Nerud
  • 43
  • 2
  • 0

Pokazalo se da je uporaba mnogih kemijskih sredstava za fumigaciju u poljoprivredi štetna za ljudsko zdravlje i okoliš. Nastojeći smanjiti otpad iz te industrije i količinu pesticida, znanstvenici su ispitali upotrebu ekoloških nusproizvoda iz proizvodnje piva kao potencijalnu metodu za dezinfekciju tla, očuvanje poželjnih mikroorganizama u njemu i povećanje prinosa.

U studiji koju prenosi Eurekalert, istraživači sa španjolskog Instituta za poljoprivredna istraživanja i razvoj Neiker ispitali su upotrebu poljoprivrednih nusproizvoda poput uljanih pogača i otpada žitarica i hmelja iskorištenih u proizvodnji piva. zajedno sa svježim kravljim gnojem koji predstavljaju mogućnost za biodezinsekcijske tretmane.

"Pogača od uljane repice i ostaci od proizvodnje dvije su potencijalne sirovine za organske tretmane, a koji su pokazali stvarno pozitivne rezultate u prethodnim istraživanjima", pojašnjava vodeća autorica studije, Maite Gandariasbeitia. Dodaje da visok udio dušika kojeg sadrži ta masa potiče aktivnost korisnih mikroorganizama u tlu pomažući u razgradnji organske tvari poput stajskog gnoja, ubijanja nematoda i drugih parazita koji oštećuju usjeve.

Gandariasbeitia također naglašava kako nematode mogu negativno utjecati na prinose. "One korijenovih kvržica vrsta su uobičajenog parazita u tlu koji prodire u tkivo podzemnog dijela biljke gdje položi jajašca. Ta aktivnost uzrokuje stvaranje čvorova na njemu", opisuje ona. Kaže da one negativno utječu i na njegov razvoj te da zbog toga biljka ne može učinkovito crpiti hranjive tvari. "Njihov rast je usporen što u konačnici dovodi do smanjenja prinosa", dodaje.

Povećanje prinosa za 15 posto

Kako bi se dezinficiralo tlo i smanjile populacije nematoda, nusproizvodi od proizvodnje piva i uljana pogača dodani su u zemljište skupa sa svježim kravljim gnojem kao potencijalni ekološki tretman. Nakon obrade rezultata, istraživači su otkrili značajno smanjenje korijenovih kvržica.

Dokazano je i povećanje prinosa za oko 15 posto u odnosu na kontrolne parcele i to nakon godinu dana. Uz to, ovaj način je povećao populaciju korisnih mikroorganizama u tlu, što je utjecalo i na njegovu prozračnost te strukturu.

Zaključno, studija pokazuje da su spomenuti nusproizvodi učinkovit tretman za nematode korijenovih kvržica i druge parazite te da postižu veći prinos i promiču održive prehrambene sustave uz manje otpada iz poljoprivredne industrije.

Međutim, istraživači su naglasili da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se otkrili i drugi potencijalni ekološki tretmani koji bi se mogli koristiti na sličan način. "Još uvijek postoji puno pitanja na koja treba odgovoriti kako bismo bolje mogli razumjeti što se događa u tlu tijekom i nakon ovih tretmana biodezinfekcije", navodi autorica studije.

Zaključuje kako to može pomoći u razjašnjavanju pitanja kakve bi osobine trebali tražiti u drugim potencijalnim eko tretmanima za učinkovito suzbijanje parazita u tlu.


Tagovi

Dezinfekcija tla Mikroorganizmi Nematode Pivo Repičina pogača Stajsko gnojivo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.