AgroKlub.ba

\

Poljoprivredne vijesti

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Poljoprivredne vijesti » Koliko žene sudjeluju u ruralnom razvoju?

Koliko žene sudjeluju u ruralnom razvoju?

Žene na selu

Koliko žene sudjeluju u ruralnom razvoju?

Datum: 02.10.2016. 12:00

Kategorija:

Poljoprivredne vijesti

Žene na selu u EU često su ekonomski ovisne o suprugu, svega 29 ih je nositeljica OPG-a, za njih ne postoji radno vrijeme, a bore se i s nedostatkom osnovnih socijalnih i mirovinskih prava.

Žene u Evropskoj uniji (pre)malo sudjeluju u ruralnom razvoju i njihova se uloga mora povećati. Zaključak je to izvješća "Žene i njihova uloga u ruralnim područjima" koje su na zajedničkoj sjednici Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova i Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj EU predstavile hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir i španjolska zastupnica Maria Lidia Senra Rodriguez.

"Moramo ohrabriti žene i potaknuti daljnji razvoj ruralnih područja i snažniju implementaciju postojećeg zakonodavstva. Instrumenti postoje, ali se neki od njih ne koriste, a participacija žena u povlačenju sredstava iz Programa ruralnog razvoja je niska", zaključila je Petir.

Niti jedna država članica EU, navele su Petir i Rodriguez, nije do sada uspostavila tematski subprogram za žene u ruralnim prostorima kakav primjerice postoji za mlade poljoprivrednike, premda je to predviđeno Europskim poljoprivrednim fondom za ruralni razvoj.

Žene malo sudjeluju u ruralnom razvoju

"Od ukupnog broja onih koji sudjeluju u treninzima ponuđenim poljoprivrednom, šumarskom i sektoru proizvodnje hrane, svega 28% su žene. Za modernizaciju farmi i investicije, od ukupnog broja onih koji su povukli sredstva, samo 19% su žene. U mjerama diverzifikacije ekonomije u ruralnom području i kreiranja poslova, od ukupnog broja onih koji su povukli novac, 38% su žene", iznijele su zabrinjavajuće, ali stvarne brojke.

Prema njihovom izvješću, žene u ruralnim područjima brinu o obitelji, čuvaju tradiciju i okoliš, rade u poljoprivredi, koja je jedna od najvažnijih gospodarskih grana svake zemlje, sudjeluju u procesu proizvodnje hrane.

Nadalje, žene u ruralnim područjima neprocjenjivo su vrijedne za svoja obiteljska poljoprivredna gospodarstva, važne su i za razvoj poduzetništva, održivi razvoj, kao i cjelokupni gospodarski razvoj.

Na temelju tih konzultacija, žene na selu nemaju dobar pristup obrazovanju, slabe su informatičke pismenosti, a i dostupnost interneta je još na vrlo niskoj razini - 41% ljudi koji žive na ruralnom prostoru nisu nikada koristili internet.

Samo 29% žena su nositeljice OPG-ova

Žene na selu često su ekonomski ovisne o suprugu, svega 29% žena nositeljice su OPG-a, za njih ne postoji radno vrijeme, a bore se i s nedostatkom osnovnih socijalnih i mirovinskih prava poput bitno nižih mirovina ili pak neplaćenog porodiljnog dopusta. Gotovo polovica njih nikada ne odlazi na godišnji odmor, a ruralne žene u vrlo maloj mjeri participiraju u procesima donošenja odluka na lokalnoj i regionalnoj razini.

Petir i Rodriguez žele stvoriti pozitivno izvješće koje će biti fokusirano na Evropsku uniju te koje će dati jasne preporuke što je potrebno poduzeti kako bi se položaj žena u ruralnom području unaprijedio.

Foto: bigstockphoto.com, b-photo

Broj pregleda članka: 1709; Uspješnost članka: 247.45

Tagovi: Ruralni razvoj, EU, Žene, Evropski parlament

Ključne riječi članka: koliko, zene, sudjeluju, u, ruralnom, razvoju, ruralnom, razvoj, sudjeluju, petir, broja, ukupnog, rodriguez, razvoju, ruralnim, onih koji, broja onih, ukupnog broja, ruralnom razvoju


Ivana Nađ

Svi tekstovi autora

Autorica Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Vezani članci - Žene na selu

Tek 30% OPG-ova u EU vode žene!
13.11.2016.