Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Primjena herbicida
  • 15.02.2021. 18:00

Koliko je točno kiše potrebno za bolje djelovanje herbicida?

Američki su znanstvenici otkrili da je za dobro djelovanje herbicida prije nicanja potrebno pet do 15 centimetara kiše u roku od 15 dana od primjene.

Foto: Depositphotos/Bumble-Dee
  • 83
  • 280
  • 0

Studija koju je provelo Sveučilište u Illinoisu u suradnji s američkom Službom za istraživanje u poljoprivredi (ARS) pokazuje da herbicidi, koji se ondje koriste, prije nicanja usjeva (pre-emergence) postaju sve manje učinkoviti zbog nestabilnih vremenskih uvjeta, piše ScienceDaily

"Oborine su promjenjive, sjetva je često prolongirana zbog prevelike vlage, a u tim slučajevima primjena takvih sredstava ima sličan učinak kao kod suše", objašnjava Marty Williams, autor studije, ekolog i profesor na Odjelu biljnih znanosti.

Koristeći podatke od posljednjih 25 godina i 252 vremenska uvjeta, Williams i njegov tim su otkrili da je za dobro djelovanje većine tih kemijskih spojeva prije nicanja potrebno 5 do 15 centimetara kiše u roku od 15 dana od primjene. Ako ne padnu ove količine, prema njihovim saznanjima, stope suzbijanja korova bi naglo opale. "Od prije znamo da je malo kiše nakon primjene presudno da se herbicid unese u tlo, no nismo znali o kojoj je točno količini riječ“, napominje on.

Ispitivane četiri aktivne tvari na tri vrste korova

Christopher Landau, sudionik projekta obavio je procjene učinaka četiri uobičajene aktivne tvari koje se koriste u sredstvima za uništavanje korova u Americi - atrazin, acetoklor, S-metolaklor i mezotrion. Osim njihovog samostalnog djelovanja proučavao je i kombinacije dobivene njihovim miješanjem i to na tri vrste korova: vodenoj konoplji (Amaranthus tuberculatus), bijeloj lobodi (Chenopodium album) i grimiznoj travi (Setaria faberi).

Njegove analize su jasno ukazale na potrebu kiše nakon primjene. Međutim, nije za svaku aktivnu tvar trebala ista količina oborina kako bi se uočila djelotvornost. Tako je, primjerice S-metolakloru bilo potrebno 10 do 15 centimetara kiše da bi uništio vodenu konoplju, dok je acetokloru bilo potrebno samo pet centimetara za suzbijanje tog istog korova.

Nadalje, rezultati su pokazali da kombinacije više djelatnih tvari smanjuju potrebnu količinu oborina za uspješnu kontrolu korova. Primjerice, kada je atrazin dodan S-metolakloru, mješavini je bilo potrebno samo pet centimetara kiše da bi se postigla ista razina kontrole.

"Stalni razvoj otpornosti na aktivne tvari kod vrsta kao što je Amaranthus tuberculatus zahtijeva integrirane mjere suzbijanja, a kombinacije herbicida mogu biti jedna komponenta takvih sustava", tvrdi Aaron Hager, koautor studije i stručnjak za biljne znanosti u Illinoisu.

Kad su istraživači razmotrili utjecaj temperature tla na učinkovitost ovih sredstava za zaštitu bilja, nisu došli do puno zaključaka osim da je ona važna kada nema padalina.

Kada je pala količina kiše od 10 centimetara ili više u roku od 15 dana, vjerojatnost uspješnog otklanjanja korova s ​​većinom tretmana bila je maksimizirana pri svakoj temperaturi tla. "Međutim, kada su količine vode bile ispod 10 centimetara, više temperature tla su povećavale ili smanjivale vjerojatnost uspješnog suzbijanja korova, ovisno o kombinaciji herbicida", kaže Williams.

Zaključno, američki istraživači preporučuju da se oni koriste u kombinaciji i apeliraju na poljoprivrednike da prilikom odluke o njihovoj primjeni vode računa o vremenskoj prognozi i prate kada će i koliko pasti kiše.


Tagovi

Znanstvenici Istraživanje Herbicidi Prije nicanja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete