Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alternativa herbicidima
  • 27.03.2022. 15:00

Koliko je efikasan uređaj za električno uništavanje korova?

Francuski istraživači od 2018. rade na ispitivanju električnih uređaja za suzbijanje korova. Rezultati su zanimljivi

Foto: YouTube/Printscreen
  • 78
  • 5
  • 0

Konačna zabrana glifosata je na pomolu, a kontrola korova uz pomoć električne energije smatra se odličnom alternativom. 

Ova metoda je interesantna mnogim poljoprivrednim proizvođačima, posebno u organskoj poljoprivredi, prenosi Agrarheute

Suzbijanje korova u tri brzine

Francuski Institut du Végétal (Arvalis) testirao je ovakvu vrstu kontrole od 2018. godine, a fokus je na efikasnosti u suzbijanju korova koji raste u međurednom prostoru uzgajanih usjeva.

Testiranje je provedeno u blizini Metza, a Xpower uređaj je radio sa Zassoovim Electroherb procesom.

Lako podešavanje

Korov je tretiran pri brzinama od 2 km/h, 4 km/h i 7 km/h, a kontrolna površina je tretirana glifosatom zbog poređenja. Istraživači su poslije 37 dana utvrdili efikasnost, vidljive razlike zabilježene su među različitim kulturama.

Odlična primjena u repici

Primjena glifosata u jesenskom suzbijanju korova u usjevu uljane repice bila je djelotvorna samo 45 posto, a električni je tretman uspio u skoro 100 posto slučajeva pri svim brzinama. Efikasnost glifosata u proljetnom usjevu graška bila je 85 posto dok je električni tretman uništio preko 90 posto korovskih biljaka.

Sa žitaricama je situacija bila drugačija. Primjena glifosata se pokazala učinkovitijom, dok je električni uređaj u najboljem slučaju postigao 20 posto koristi. Tretiranje elektro uređajima u proljeće nije imalo nikakvog efekta kada su u pitanju višegodišnji travnjaci.

Jesenji tretman se pokazao boljim, barem u travno-djetelinskim smjesama i čistoj crvenoj djetelini gdje je više od 80 posto korova uništeno.

Bitna je brzina

Suzbijanje korovskih biljaka obavlja električni napon koji ide kroz biljke i zemljište i tako oštećuje njihove ćelije zbog čega dolazi do sušenja. Rezultat zavisi od biljne vrste, raspoložive biomase, gustine biljaka i vlažnosti. U veoma suvim uslovima neophodan je oprez, jer uvijek postoji opasnost od požara.

Veća efikasnost kod sporijeg kretanja

Testovi pokazuju da su manje brzine znatno efikasnije, a najviše koristi ima od one od 2 km/h, jer su biljke duže izložene električnom naboju.

Istraživači su kombinovali električni proces s malčerom i valjkom. Pokazalo da valjanje nije povećalo učinkovitost, dok je malčer djelovao na bolji rezultat u suzbijanju korova.

Prednosti i nedostaci postupka

Ispitivanjem je utvrđeno da je tretiranje električnom energijom učinkovitije kod širokolisnog korova. Na tretmane će negativno djelovati velika količina biomase, odnosno veća zakorovljenost. Vlažnost zemljišta također djeluje na rezultate. Na suvljem zemljištu oni su bolji, kao i kada je zelena masa korova vlažna (zbog rose).

Veliki nedostatak je mala radna brzina te mali radni zahvat od tri metra. Osim toga, radi se o tehnologiji koja je znatno skuplja od primjene glifosata ili obrade zemljišta i do 250 evra/ha.

Pozitivno je što nije bilo negativnih efekata na život u zemljištu na tretiranim parcelama, a tu se prvenstveno misli na gliste i mikrobnu biomasu, nema štetnih rezidua i negativnog efekta na oprašivače.

Kako stroj izgleda u radu, pogledajte u videu: 

 


Tagovi

Xpower Suzbijanje korova Glifosat Električna energija Alternativa herbicidima Zakorovljenost


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]