Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Definisanje toka proizvodnje
  • 07.01.2021. 13:30

Koliko izrada biznis plana može zaista pomoći u poslovanju?

Biznis plan predstavlja dokument kojim se definiše poslovanje, ono što želite da radite i sadrži načine kako to postići. Posjeduje sve ono što je bitno za posao - strukturu posla, opis proizvoda ili usluga, kao i potencijalne korisnike.

Foto: Bigstock/Joykid
  • 60
  • 5
  • 0

Biznis plan predstavlja dokument kojim se definiše poslovanje, ono sa čim se želite baviti i sadrži načine kako to postići. Podrazumijeva sve ono što je relevantno za posao - strukturu posla, opis proizvoda ili usluga, potencijalne korisnike, mogućnosti razvoja i finansije, ističe stručnjak za agroekonomiju, Dragan Kolčić.

Predstavlja "stavljanje na papir"

Izrada ovog dokumenta pomaže u definisanju strategije poslovanja i ukoliko se pravilno primjenjuje, motivisaće i pokrenuti kako zaposlene tako i nadređene. Stručnjaci smatraju da je to samo početak ostvarivanja poslovnog uspjeha i način da se realni ciljevi ispune putem najboljih, tačno utvrđenih pravila.

Kreiranjem biznis plana i nekoliko glavnih prioriteta, mali poduzetnik može bez problema pratiti napredovanje svoje firme i poslovanja, a takođe i povratiti posao ukoliko neke stvari pođu naopako.

Njegovo pisanje potrebno je i prilikom podnošenja zahtjeva potencijalnom kreditoru/investitoru koji će uvidom u napisano, na najjednostavniji i najefikasniji način saznati sve o poslovanju, idejama, opcijama razvoja biznisa i njegovog kreditiranja/investiranja, objašnjava Kolčić.

Preciziranje svih faza, ali i ukazivanje na nedostatke

Prilikom izrade, uvijek treba imati na umu zašto ga pišete i kome je namjenjen ovaj dokument. Mnogi biznis planovi koji se danas prave u isto vrijeme imaju zadatak omogućiti bolji uvid investitora u poslovanje firme i dozvoliti kreditiranje, ali i definisati sve faze poslovanja i ukazati na nedostatke konkretnih stvari u postojećem poslu.

Ukoliko tražite kredit od banke, njenog predstavnika prvo će interesovati na koji način vaš biznis može da povrati uloženi novac.

Razmišljajte ko je onaj koji će čitati vaš biznis plan i budite potpuno sigurni i iskreni prilikom njegovog pisanja. Provjerite da li je plan načinjen za visoke standarde, čitljiv i bez žargona kojem nije mjesto u ovakvom tipu dokumenta. Imajte na umu da će oni koji trebaju uložiti u vaš biznis, pročitati ga do detalja prije nego se odluče da ulože sredstva u sve to.

Ukoliko tražite kredit od banke, njenog predstavnika prvo će interesovati na koji način vaš biznis može da povrati uloženi novac. Sa druge strane, ukoliko se obratite krupnom investitoru ili nekom fondu, oni će htjeti da vide stabilan razvoj vaše firme u budućnosti.

Sve dijelove biznis plana za koje posjedujete znanje i neophodne informacije, treba da izradite sami. Ukoliko prilikom definisanja pojedinih dijelova, kao što su procjena tržišta ili kod analize finansijskih performansi, imate problema, potražite pomoć kompetentnog konsultanta ili odgovarajuće agencije koja se profesionalno bavi izradom biznis planova, savjetuje ovaj stručnjak.


Tagovi

Biznis plan Poslovanje Biznis Izrada Pisanje Definisanje strategije


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...