Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda i medicina
  • 26.02.2019. 18:00

Kokoši kao farmaceutske tvornice - daju lijek protiv raka

Istraživanje je pokazalo da kokoši proizvode vrijedne proteinske lijekove koji se nalaze u bjelanjicma njihovih jaja. Cijena ovakvog lijeka mogla bi biti 10 do 100 puta jeftinija od ostalih metoda.

Foto: Pixabay/domeckopol
  • 1.017
  • 191
  • 0

Tim istraživača iz Škotske objavio je vijest kako uzgajaju kokoši kako bi izlegle jaja koja će se koristiti u borbi protiv raka. Nova studija ovih istraživača, sa sjedištem na Sveučilištu u Edinburghu pokazuje kako su stvorili nešto vrlo zanimljivo - "pileći bioreaktor". 

Treba napomenuti kako se ovo sveučilište fokusira na genetiku životinja, a njihov najpoznatiji rad je ovca Dolly.

Kako objašnjavaju u svojoj studiji, pileći bioreaktor je pokušaj da se pronađe jeftin i učinkovit način proizvodnje proteinskih lijekova. Naime, proteini su već nekoliko desetljeća u fokusu istraživanja u borbi protiv raka jer, određene vrste proteina mogu potaknuti rast raka, a ovi istraživači traže one vrste proteina koji mogu usporiti taj rast. Proteinski lijekovi se ponekad nazivaju "ciljanim" lijkovima za rak i tumore, a posebno su usmjereni na kontrolu raka, umjesto da ubijaju sve obližnje stanice, kao što to čini kemoterapija, navodi Modern Farmer.

Ne radi se, zapravo, o inovaciji. FDA (Food and Drug Administration) je od 2011. i 2016. godine odobrila 62 takva lijeka za liječenje raka. Dakle, proteinski lijekovi nisu novi, ali su skupi za proizvodnju. A onda su došle kokoši. I jaja. 

Stoka je inače pokazala sposobnosti da služi kao mala farmaceutska tvornica, u slučaju da je genetski modificirana. FDA je 2009. godine odobrila prvi takav lijek, razrjeđivač krvi proizveden od GMO koze koja je modificirana ljudskim genima. Da se razumijemo, proteini su izvađeni iz kozjeg mlijeka. Rad s kokošima se svodi na slično, a umjesto mlijeka, koriste se jaja. 

Istraživanje je dovelo do toga da kokoši proizvode vrijedne proteinske lijekove koji se nalaze u bjelanjicma njihovih jaja. Dakle, nema štete za kokoši jer one samo, kao i obično, nesu jaja. Prema istraživačima, cijena ovakvog lijeka mogla bi biti 10 do 100 puta jeftinija od ostalih metoda. 

Inače, korištenje kokoši na ovaj način je rjeđi nego kod sisavaca, iako postoji još jedan odobreni lijek proizveden od peradi, i to za liječenje stanja koje se naziva nedostatak lizosomske kisele lipaze. No, ovaj novi rad bi mogao biti veliki korak naprijed jer prethodno spomenuta bolest pogađa oko 40.000 ljudi dok lijekovi proizvedeni novom metodom, na GMO pilićima, mogu liječiti puno više bolesti. 


Tagovi

Poljoprivreda i medicina GMO kokoši Lijek protiv raka Jaja Bjelanjak


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.