Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajina i Rusija
  • 25.07.2023. 15:00

Kojom rutom će stizati ukrajinske, a gdje završiti ruske žitarice?

Transport Crnim morem prekinut je prije sedam dana. Za izvoz su onesposobljene i neke luke na Dunavu. Ukrajina traži jačanje staza solidarnsoti, a Rusija Africi planira u potpunosti nadomiriti ukrajinske žitarice.

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 110
  • 31
  • 0

Nakon što je Rusija prekinula crnomorski sporazum o transportu žitarica iz Ukrajine, 17. jula, krenula je s napadima na ukrajinske luke. U nedjelju je granatirana ona u Odesi gdje je uništeno više od 66.000 tona žitarica. Osim toga, u ponedjeljak, u zoru, napali su i luke na rijeci Dunav, uz samu granicu s Rumunjskom, gdje je također uništena skladišna infrastruktura. Zbog toga se gotovo 30 brodova usidrilo u blizini ključnog lučkog terminala Izmail, piše Reuters.

Navode kako osiguravajuće kuće razmatraju hoće li pružati zaštitu za luke na Dunavu. 

Ukrajina traži povećanje izvoza i preko Hrvatske 

A ta je ruta, kao i cestovni te željeznički pravci od Ukrajine do Poljske, Rumunije i drugih susjednih zemalja, razvijena kao alternativni put, od početka ruske invazije. U proteklih godinu dana je rijekom izvezeno dva milijona tona žitarica, odnosno u 2022. godini 600.000 tona. Međutim, ti se putevi mogu iskoristiti za transport samo dijela onoga što Ukrajina treba izvesti, a pritom je takav prevoz logistički skuplji u odnosu crnomorski.

Stoga je Sindikat ukrajinskih trgovaca žitom UGA apelirao na Europsku uniju da poveća kapacitet takozvanih staza solidarnosti. Iznoseći prijedloge na svojoj web stranici, poručuju da on treba porasti za 1-1,5 milijuna tona mjesečno. Također smatraju da bi evropski prevoznici i luke uključene u ovaj tranzit trebale dobiti djelomičnu kompenzaciju od Komisije u obliku subvencija.

Izvor: UGA

"To će dovesti do značajnog smanjenja troškova prevoza žitarica i omogućit će ukrajinskim poljoprivrednicima da izvezu višak, bez gubitaka u zemlje koje ih trebaju te tako stabilizirati globalnu prehrambenu sigurnost", priopćili su. 

Dodaju da bi se povećanje moglo postići izvozom preko luka u baltičkim državama, Njemačkoj, Nizozemskoj, Hrvatskoj, Italiji i Sloveniji.

Putin: Beskurpulozni Europljani 

Ove sedmice održava se summit Rusije i Afrike na kojem će se raspravljati o ruskom izvozu žitarica i đubriva. 

Naime, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako je njegova zemlja sposobna zamijeniti ukrajinske žitarice i na komercijalnoj i besplatnoj osnovi te ih osigurati za Afriku, posebno jer očekuju još jednu rekordnu žetvu. 

Oni su u 2022. u Afriku izvezli 11,5 milijona tona žitarica, a skoro 10 mil. t više isporučeno je u prvoj polovici 2023., navodi Putin. On je u nedjelju objavio kako nije ispunjen niti jedan uvjet Rusije u sporazumu o crnomorskom transportu. "Besplatni prevoz mineralnih đubriva kojeg smo usmjerili  najsiromašnijim zemljama je zaustavljan. Od 262.000 tona proizvoda blokiranih u evropskim lukama, poslane su samo dvije serije, 20.000 tona u Malavi i 34.000 tona u Keniju", piše RIA.

Dodao je da je ostatak završio u beskurpuloznim rukama Evropljana. "I to bez obzira na to što je riječ o čisto humanitarnoj akciji, na koju se načelno ne bi trebale odnositi nikakve sankcije", poručio je. 

I ovo pokazuje kako se Rusija i Zapad sve više bore za utjecaj u Africi. Iako je Moskva do sada tamo uložila vrlo malo, prema podacima Ujedinjenih naroda, dobiva sve više potpore. 

"Nastavit ćemo raditi na organiziranju opskrbe Afrike žitaricama, hranom, gnojivima i još mnogo toga", poručio je Putin. 


Tagovi

Ukrajinske žitarice Ruske žitarice Staze solidarnosti Luke na Dunavu Vladimir Putin Utjecaj u Africi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Treba li "pritisnuti" vlasnike poljoprivrednog zemljišta da ga obrađuju ili daju u zakup?

100


Glasova: 61

Da, apsolutno! 61,0%

Glasova: 20

Ne, njihova zemlja, neka rade šta hoće 20,0%

Glasova: 8

Ja ne dam, neka propadne 8,0%

Glasova: 11

Ne tiče me se, ali mene niko ne bi mogao natjerati 11,0%

Pregled ankete

Pregled ankete