Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mikroplastika u hrani
  • 20.07.2020. 07:30

Koje sve kulture sadrže mikroplastiku? Najviše je ima u jabukama i mrkvi

Novo istraživanje pokazuje da se mikroplastika ne nalazi samo u zraku kojega udišemo i vodi koju pijemo, već se može i u voću i povrću. Osim kod jabuka i mrkve, ima je i u drugom korjenastom povrću, ali i pšenici?

Foto: JumpStory
  • 151
  • 20
  • 0

Mikroplastiku čine mali dijelovi plastičnog materijala, a njezina veličina može biti od 1 nanometra (1nm) do 5 milimetara. Poznato je da se ona nalazi u morima, a mogu ju progutati morske životinje čime ulazi u prehrambeni lanac. Pronađena je u hrani i u piću uključujući pivo, ali i vodu iz slavine, čak je ima i u medu.

Iako se još ne zna točno kakve su njene posljedice za zdravlje ljudi, ona često sadrži dodatke kao što su stabilizatori i spojevi otporni na plamen te ostale potencijalno toksične kemijske spojeve koji mogu biti štetni za životinje i ljude.

Sedmično pojedemo pet grama plastike? Ima je i u pivu!

Prema prvoj studiji koju je objavila znanstvenica Margherita Ferrante sa Sveučilišta u Kataniji (Sicilija, Italija), jabuka i mrkva su voće i povrće sa najviše mikroplastike. Njezin izvještaj, objavljen u časopisu Environmental Research poziva na hitnu reviziju utjecaja mikroplastike na ljudsko zdravlje.

Mikroplastika prodire kroz korijenje biljaka

Druga studija, objavljena u časopisu Nature Sustainability, pokazuje da plastika apsorbira vodu kroz korijenje biljaka i tako prodire u našu hranu. Ovo je istraživanje proveo profesor Willie Peijnenburg sa Sveučilišta u Leidenu zajedno s dr. Lianzhen Li sa Instituta za istraživanje obalnih zona u Kini.

Bečki naučnici dokazali: Mikroplastika završava u ljudskom organizmu

Peijnenburg je otkrio da mikroplastika prodire i u korijenje biljaka salate i pšenice, a zatim završava u jestivim, nadzemnim dijelovima biljke. Posljednjih desetljeća znanstvenici su vjerovali da su plastične čestice prevelike da ne bi oštetile biljno tkivo prodirući kroz fizičke barijere. Međutim, novo istraživanje to dovodi u pitanje. Korijenasto povrće poput mrkve, rotkvice, repe i lisnatog povrća te salate je najosjetljivije na onečišćenje mikroplastikom.

Obje studije su stavljene na raspolaganje udruženju  Plastic Health Coalition uoči konferencije o odnosu plastike i zdravlja koja će se održati u Amsterdamu u aprilu 2021.


Tagovi

Mikroplastika Voće Povrće Zagađenje Mirkoplastika u hrani Istraživanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.