Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimski radovi
  • 01.01.2019. 16:30

Koje radove treba obaviti dok su usjevi i nasadi u zimskom mirovanju?

Period od decembra do kraja marta marta je na prvi pogled period kad nema mnogo aktivnosti u poljoprivrednoj proizvodnji, ali to je i period kada treba provjeriti stanje usjeva i nasada. Što još preporučuju stručnjaci?

Foto: Bigstockphoto/evgenius
  • 276
  • 24
  • 0

Period od decembra do kraja marta marta je na prvi pogled period kad nema mnogo aktivnosti u poljoprivrednoj proizvodnji, ali to je i period kad poljoprivredni proizvođači trebaju provjeriti svoje njive i na njima usjeve, vidjeti u kom su stanju i da li je potrebna prihrana ili zaštita, savjetuje stručnjak Milovan Ćućić iz PSSRS.

Voćari moraju redovno obilaziti voćnjake i vinograde i provjeriti da li je na njima sve u redu. Važna mjera u zaštiti bilja je zimski pregled na prisustvo štetočina i na osnovu njega se može jako dobro ocijeniti potencijal štetnika za novu sezonu. Voćari koji imaju vremena bi trebali izvršiti uklanjanje mumificiranih plodova iz krošnji pošto su oni rezervoari biljnih bolesti za sljedeću vegetaciju. Na većim površinama voćari počinju rezidbu brzo po berbi kako bi stigli da je urade što efikasnije i bolje. U vrijeme mirovanja prije početka vegetacije potrebno je uraditi i tretman plavim (modrim, crvenim) uljem.

Nabaviti repromaterijal, posjetiti zimske škole i predavanja

U voćnjacima i na poljima treba provjeriti sisteme za navodnjavanje, prekontrolisati plastenike i staklenike i u slučaju većih padavina čistiti ih da ne bi došlo do oštećenja.

U vremenu bez puno obaveza treba izvršiti nabavku repromaterijala i skladištiti ga na imanju (u "mrtvoj sezoni" cijene nekih repromaterijala su i niže).

Obavezno je uraditi provjeru, podmazivanje i remont mehanizacije kako bi spremni dočekali početak sezone.

Ako počinjemo obrađivati nove parcele, trebamo uzeti uzorke zemljišta za kontrolu plodnosti zemljišta i pripremiti parcele za novu sezonu.

Kad se ne stigne zimska brazda pripremiti u jesenjem periodu, može se vršiti i oranje kad su u toku zime povoljni uslovi.

Takođe, poljoprivredni proizvođači bi trebalo da posjete zimske škole, predavanja, tribine, radionice koje organizuje Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Republičke Srpske.

Na tim aktivnostima koje sprovode savjetodavci, poljoprivrednici imaju priliku da dođu do novih saznanja, iskustava, informacija iz svih oblasti poljoprivrede koja su neophodna da bi se održao korak sa poljoprivrednim proizvođačima iz okruženja, pa i svijeta.


Tagovi

Zimsko mirovanje Voćnjak Usjevi Navodnjavanje Rezidba Predavanja Remont mehanizacije

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.