Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz konja
  • 26.10.2023. 12:00

Koje konje BiH može izvoziti u Evropsku uniju?

Šta nama znači dozvola za izvoz? Tamo gdje nam EU otkoči, mi sami zakočimo!

Foto: Depositphotos/goceristeski
  • 100
  • 42
  • 0

Bosna i Hercegovina se nalazi na popisu trećih zemalja Provedbene Uredbe Komisije (EU) 2021/404, što u znači da je dozvoljen izvoz registriranih konja iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.
Međutim, uprkos ovoj dozvoli, konji rođeni u BiH ne mogu biti predmet izvoza jer sistem identifikacije i registracije kopitara nije uspostavljen.

Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, Milan Petković je krajem avgusta ove godine tražio od Državnog ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa odgovore na pitanja šta je potrebno ispuniti od uslova za izvoz konja iz BiH te kako se formira jedinstveni sistem kopitara. Odgovor je stigao prije nekoliko dana i vidljivio je da tamo gdje EU otkoči izvoz, zakoče domaće institucije. 

Iz resornog ministarstva su naveli da je Kancelarija za veterinarstvo BiH u skladu sa Zakonom o veterinarstvu BiH još 2018. pripremila i nadležnim entitetskim institucijama dostavila Nacrt pravilnika o identifikaciji i registraciji kopitara, koji definiše, između ostalog, izdavanje dokumenata za konje. No, nadležni organi RS i Brčko distrikta još nisu dostavili mišljenje na pravilnik.

Jedinstveni sistem kopitara se formira u skladu sa Zakonom o veterinarstvu BiH i to na način da Vijeće ministara BiH, na prijedlog Kancelarije za veterinarstvo propiše detaljne uslove identifikacije životinja, izgled i sadržaj pasoša za životinje, kontrole kretanja i implementaciju sistema na bilo kom nivou na teritoriji BiH.


Tagovi

Izvoz konja Registar kopitara Jedinstven sistem Identifikacija kopitara Pasoš za životinje Milan Petković


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.