Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prvi maj
  • 30.04.2024. 09:00

Kod Sefera "pukla" janjad, ali kod Patkovića ima 350 komada

Ako niste nabavili janjca za Prvi maj, evo gdje ih možete naći i po kojoj cijeni, a gdje ne možete i da nudite suho zlato.

Foto: Depositphotos/dundanim
  • 428
  • 71
  • 0

Uzgajivači ovaca pred 1. maj uglavnom zadovoljno "trljaju ruke". Međunarodni praznik rada koji u svijetu uglavnom obilježavaju uličnim demonstracijama, kojima skreću pažnju na radničke probleme, u Bosni i Hercegovini obilježava se odmorom uz roštilj ili ražanja.

Sefer sve rasprodao

Poznati uzgajivač iz travničkog sela Gostilj, Hazir Sefer, kaže nam da je su janjad rasprodao.

Ono što nije prodato, ostaje za priplod, kaže Hazir

"Ne govorite da ima kod Hazira Sefera, doći se mi ljudi, a ja nemam. Kod nas je sve rezervisano, nešto za Prvi maj, a nešto će za Kurban-bajram, tako da nemamo više niti jedno za prodaju, ono što mi je ostalo ostajem za priploda", kaže Hazir i pojašnjava kako se janjci ne kupuju kao kurban, nego "ljudi kupuju za ručkove".

Janjad idu po cijeni od 11 maraka žive vage. Tako će oni koji sutra žele janjca na ražnju za tu gurmansku poslasticu morati da izdvoje oko 400 maraka.

Atif ima za prodaju

Po istoj cijeni prodaju se i u Vitezu, potvrđuje nam farmer Atif Patković, kod kojeg janjaca ima "koliko hoćeš". Interes je nešto manji nego u Travniku, više se, priča nam raspituju i rezervišu za baramske praznike u junu.

Atif Patković iz Viteza

"Imam 350 janjadi za prodaju. Ko se nije još snašao za ražanj može doći u Vjetrenice kod Viteza, svi znaju gdje je farma Atif Patković", kaže nam ovaj uzgajivač.

Roštilj ili ražanj su jedan vid tradicionalnog obilježavanja 1. maja, koji se pripremaju uprkos lošoj ekonomskoj situaciji i niskim plaćama. Samim tim, pred ovaj praznik naglo poraste potražnja za janjećim mesom, ali i janjadima i ovcama.

 

Kako ispeći janje na ražnju?

Podsjetimo, za dobivanje zlatne korice, ražanj se premazuje uljem sa grančicama ružmarina što mu daje jedinstvenu aromu.


Tagovi

Uzgajivač ovaca Prodaja janjadi Hazir Sefer Arif Patković Kupovina janjadi Kupovina ražnja Cijena ražnja Živa vaga


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.