Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naselja Lastva
  • 04.04.2022. 16:00
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

Ko je mrtvu kravu, vezanih nogu, bacio u korito Trebišnjice?

Ni u JU "Ekologija i bezbjednost", ni u Komunalnom preduzeću ovakvim pojavama ne mogu ništa, osim da apeluju na savjest građana i da uklanjanju i ovakve vrste otpada

Foto: Nezavisne
  • 152
  • 39
  • 0

Na prostoru trebinjskog prigradskog naselja Lastva, koje slovi kao izletnički lokalitet, u posljednjih desak dana su u dva navrata pronađene uginule životinje koje su bačene uz obalu rijeke Trebišnjice.

Nesretnoj životinji su zavezane i prednje i zadnje noge, vjerovatno zbog lakšeg izbacivanja leša iz automobila, a samo se može nagađati da je nesavjesnom vlasniku životinje najlakše bilo staviti u gepek automobila uginulu životinju i baciti je uz put, u rijeku, pišu Nezavisne.

Neodgovornost pojedinaca

Na riječnim obalama se nerijetko pronalaze ne samo mrtve životinje, već i staro pokućstvo i olupine automobila, a u čišćenjima obala komunalci su u više navrata pronalazili i bombe, troblone i slična ubojita sredstva, pa čak i hrpe bačenih lijekova.

Ni u JU "Ekologija i bezbjednost", ni u Komunalnom preduzeću ovakvim pojavama ne mogu ništa, osim da apeluju na savjest građana i da uklanjanju i ovakve vrste otpada. 

Propisane kazne

Inače, Zakon o veterinarstvu BiH propisuje da veterinarsko-higijenska služba i organizacije za odvoz otpadaka sa koncesijom moraju organizovati prevoz i kompletno uništenje uginulih i ubijenih životinja. Vlasnik životinje, prema ovom zakonu, mora, na propisan način, da prijavi uginuće i preda trup, organizaciji koja ima koncesiju za obavljanje ove službe. 

Zakon predviđa i novčanu kaznu u iznosu od 4.350 KM do 87.000 KM za pravno lice koje ne prijavi uginuće životinje na propisan način, a kaznom od 1.740 KM, koja se naplaćuje odmah, fizičko lice koje učini prekršaj u vezi sa samostalnim obavljanjem djelatnosti.


Tagovi

Krava Trebišnjica Trebinje Mrtva krava


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.