Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 09.12.2015. 14:00

Klimatske promjene smanjuju efektivnost pesticida

Znanstvena istraživanja pokazuju da klimatske promjene smanjuju efektivnost pesticida.

  • 1.152
  • 57
  • 0

Mnogo je pozornosti usmjereno na posljedice klimatskih promjena na poljoprivredu, a posebna je pažnja usmjerena na određene usjeve i biljke.

U prošlom desetljeću, znanstvenici su istraživali i druge elemente poljoprivrede na koje bi mogle utjecati klimatske promjene, osim biljaka. Nove studije se bave posebno pesticidima, i to jednim specifičnim pod imenom - permetrin, koji je jedan od najvažnijih u svijetu jer uništava komarce koji prenose viruse. Kako bi povišenje globalne temperature moglo utjecati na njegovu primjenu? Rezultati su prilično zabrinjavajući.

Što je veća temperatura - preživljava veća količina komaraca

Ova studija koja se provodi na Sveučilištu u Montani prilično je jednostavna. Istraživači su izložili komarce koji prenose žutu groznicu permetrinu i držali su ih na različitim temperaturama. Zaključili su da se s povećanjem temperature smanjuje efektivnost pesticida. Što je veća temperatura, preživljava veći broj komaraca, pa čak i kada su izloženi istoj količini pesticida.

Istraživači misle da je uzrok i taj što je permetrin stabilniji pri nižim temperaturama ili su neuroni komaraca tada osjetljiviji na permetrin, ali je moguće i da niže temperature pogoduju vezanju permetrina na njihove neurone. Bilo kako bilo, ovo je zapanjujuć rezultat.

Smanjenje oborina otežalo bi primjenu pesticida

To znači da nas, ukoliko dođe do povišenja temperature - čeka i najezda insekata jer protiv njih se više nećemo moći boriti? Neki predlažu korištenje veće količine pesticida, što i nije baš pametna opcija jer će oni kukci koji razviju otpornost i na veće količine pesticida, postati vrlo opasni, neka vrsta superkukaca koji su evoluirali i imaju visok nivo tolerancije na pesticide. Druga opcija je da bi farmeri trebali koristiti nove pesticide koji ne bi bili toliko efektivni kao permetrin.

Iako su ovo rezultati samo jednog istraživanja, i druge studije potvrđuju razvoj ovakvog scenarija. Postoje mnogi drugi načini na koje klimatske promjene mogu utjecati na efektivnost pesticida, kao na primjer redukcija precipitacije, što otežava pesticidima da odu u tlo, ili jednostavno ubrzavanje njihove degradacije (djelovanje Sunčeve svjetlosti). Ovo je samo još jedan od razloga zašto bi klimatske promjene mogle biti najveća kriza s kojom se suočavamo.


Tagovi

Klimatske promjene Visoke temperature Virusi Permetrin Komarci Efektivnost pesticida


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !