Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 29.12.2019. 10:00

Klimatska kriza: Svijet mora do 2030. doseći vrhunac stočarstva i obnoviti vegetaciju

Zemlje bi trebale provoditi politike za smanjenje stoke, diverzifikaciju proizvodnje hrane i vraćanje zemlje prirodi, poručuju istraživači.

Foto: Depositphotos/liukov
  • 80
  • 9
  • 0

Zemlje bi trebale provoditi politike za smanjenje stoke, diverzifikaciju proizvodnje hrane i vraćanje zemlje prirodi, poručuju istraživači. Ogromna obnova prirodne vegetacije na zemljištu koje se trenutno koristi za proizvodnju mesa "najbolja je opcija" za uklanjanje CO2 iz Zemljine atmosfere i s njom se mora početi odmah, upozoravali su znanstvenici.

Stada goveda i ovaca zahtijevaju ogromne površine zemlje, ne samo za pašnjake, već i za žitarice uzgojene za prehranu intenzivno uzgajanih životinja. Nadalje, njihovi probavni procesi rezultiraju visokim emisijama metana, što je snažan staklenički plin, piše Independet.

Četiri ključne mjere

Od 2017. godine, prema Međuvladinom panelu za klimatske promjene (IPCC), atmosfera ne smije apsorbirati više od 420 milijardi tona CO2, a otprilike 720 milijardi tona CO2 mora biti uklonjeno iz atmosfere, kako bismo imali priliku ograničavanja globalnog zagrijavanja na 1,5 Celzijev stupanj.

Istraživači sada pozivaju zemlje sa visokim i srednjim dohotkom da uključe četiri mjere kako bi ih uskladile s ciljevima pariškog klimatskog sporazuma:

  • proglasiti vremenski okvir za vrhunac stočarske proizvodnje
  • identificirati najveće izvore emisija iz stočarstva i odrediti odgovarajuće ciljeve smanjenja proizvodnje
  • provoditi politike za diverzifikaciju proizvodnje hrane zamjenom stoke održivom hranom koja povećava dobrobit za javno zdravlje - uglavnom mahunarke (uključujući grah, grašak i leću), žitarice, voće, povrće, orašaste plodove i sjemenke
  • kad je to moguće, usvojiti pristup prirodnim klimatskim rješenjima kako bi se zemlja kao spužva ugljika zamijenila obnavljanjem izvornog vegetacijskog pokrova

Trebali bi jesti manje crvenog mesa

Znanstvenici su dodali: "Predlažemo da zemlje sa visokim dohotkom i srednjim dohotkom ne daju outsourcing svoje stočne proizvodnje u druge zemlje, već umjesto toga smanjuju potražnju za stočnim proizvodima."

Ranije ove godine, tadašnji glavni znanstvenik za okoliš u Velikoj Britaniji, Ian Boyd, upozorio je da ljudi moraju jesti manje crvenog mesa, manje putovati i kupovati manje odjeće, a također je pozvao na stvaranje "neto nultog ministarstva".

Početkom decembra, znanstvenici sa Sveučilišta u Gottingenu objavili su istraživanje koje predviđaju kako bi se unos kalorija mogao promijeniti između 2010. i 2100., te procijenili kako bi se globalni zahtjevi za hranom mogli povećati za 80 posto do kraja vijeka.


Tagovi

Klimatske promjene Poljoprivreda Stočarstvo Priroda


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete