Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klasterizacija
  • 04.11.2019. 15:00

Klastere treba organizovati tamo gdje se najprije mogu ostvariti rezultati

Klastarizacija predstavlja model udruživanja ukupnih pojedinačnih potencijala svih proizvođača, koja ima za cilj zadovoljavanje kvantiteta, kvaliteta i kontinuiteta u svim segmentima produkcije, počev od organizovanja proizvodnje, razvoja proizvoda i plasmana gotovih proizvoda.

Foto: Marijana Simanić
  • 169
  • 18
  • 0

Klasterizacija je novi oblik preduzetničkog ponašanja koji se zasniva na pronalaženju uslova za konkurentsku prednost proizvođača i efikasnu organizacionu mrežu. Ona ima veliki značaj i ulogu koja se ogleda u udruživanju srodnih proizvođača u svrhu što boljeg pozicioniranja na tržištu. Klastarizacija predstavlja model udruživanja ukupnih pojedinačnih potencijala svih proizvođača, koja ima za cilj zadovoljavanje kvantiteta, kvaliteta i kontinuiteta u svim segmentima produkcije, počev od organizovanja proizvodnje, razvoja proizvoda i plasmana gotovih proizvoda.

Uzajamno povjerenje i poštovanje načela

Upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom i preradom proizvoda je vrlo složen proces koji svakodnevno zahtjeva donošenje važnih odluka. Donošenje ispravnih odluka uslovljeno je vladanjem vještinama, informacijama i znanjem. Inicijative za formiranje klastera su strateške odluke svakog preduzetnika koji želi tržišno, konkurentno i ekonomski isplativo poslovanje.

Usjpeh klastera počiva na uzajamnom povjerenju i poštovanju načela. Klastere treba organizovati tamo gdje se najprije mogu ostvariti rezultati. Treba imati u vidu da je klaster dugoročan projekat i kao takav – složen. Klaster je orjentisan strateški, što podrazumijeva razvoj određenog sektora, grane, na određenom području za određene kompanije, članice klastera.

Članicama klastera treba da bude jasno da mogu da budu i ostanu konkurentni na užem, odnosno manjem tržištu, i da međusobno mogu samo da sarađuju, dok su na širem tržištu mali da bi mogli da postignu konkurentsku prednost. One zadržavaju svoju samostalnost, individualnost, svoju proizvodnju, svoje tržište, a da pri tome mogu dobro da djeluju unutar klastera, čak kada ih, pod određenim uslovima, stavljaju na raspolaganje klasteru.

Koristi klastera 

Svaki klaster je priča za sebe i ne može se jedan model klastera preslikati na drugi klaster. Za formiranje klastera potrebno je znanje i iskustvo o klasteru kao i znanje iz drugih oblasti menadžmenta.

Ideja za formiranje klastera "SRP" proistekla je iz sljedećih koristi koje klaster ima:

  • Omogućava kreiranje afirmativne poslovne okoline (regije)
  • Poslovne operacije su efikasnije
  • Klaster dovodi do smanjenja troškova i povećanja dobiti putem zajedničkih nabavki na nivou klastera po nižim cijenama i jeftinijem transportu, smanjenja zaliha materijala uslijed kontinuirane veze sa dobavljačima, angažovanja raznih agencija i privrednih subjekata za pružanje specijalizovanih usluga, zajedničkih angažmana na razvoju novih proizvoda, kreiranja novih radnih mjesta, transfera znanja koji inicira inovacije i unapređenja, mogućnosti za veću izvoznu ekspanziju zbog veće pregovaračke snage i znatno jednostavnijeg i lakšeg apliciranja kod donatora.

Poljoprivredni klaster "SRP" predstavlja grupaciju poljoprivrednih proizvođača Sarajevsko-romanijske i Podrinjske regije čije se udruživanje temelji na bazi iskorištavanja povoljnih prirodnih, ljudskih i urbanih resursa u cilju stvaranja kvalitetnih upotrebnih vrijednosti radi zadovoljavanja ljudskih potreba. Prirodni ambijent u kojem će djelovati klaster "SRP" predstavlja potencijal za proizvodnju visoko kvalitetnih i zdravih proizvoda koji će u okviru navedene klasterizacije doći do punog izražaja u zadovoljavanju potreba i najprobirljivijih kupaca i na taj način prilagođavati se tendencijama savremenog tržište.

Autor: Jelena Mićić, Savjetodavna Srpske


Tagovi

Klasterizacija Klaste Organizaciona mreža Udruživanje Smanjenje troškova Poljoprivredni klaster Srp


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.