Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO
  • 12.02.2021. 07:30

Kina: Kaznili ilegalne proizvođače GMO kukuruza

Kinesko ministarstvo poljoprivrede uhvatilo je osam tvrtki i istraživačkih institucija za koje su utvrdili da su ilegalno proizvodili ili provodili istraživanja s genetski modificiranim sjemenom.

Foto: Renata Prusina
  • 72
  • 601
  • 0

Kinesko ministarstvo poljoprivrede i ruralnih poslova nedavno je priopćilo da su otkrili osam tvrtki i istraživačkih institucija koje su ilegalno proizvodile ili provodile istraživanje u vezi s genetski modificiranim (GM) sjemenom.

Kako piše reuters, nezakonite su aktivnosti uočene kod dvije tvrtke za prodaju sjemena u sjeveroistočnoj provinciji Liaoning i dva proizvođača kukuruza u sjeverozapadnoj provinciji Xinjiang. Sumnjiči ih se da su proizveli sjeme GMO kukuruza, a Ministarstvo je priopćilo da je ono zaplijenjeno te da su kršitelji zakona kažnjeni.

Naime, Kina ne dopušta proizvodnju ni sadnju takvog sjemenskog materijala, a ova objava ministarstva o utvrđivanju njegove ilegalne proizvodnje je prva u posljednjih nekoliko godina.

Osim toga, upozorili su i na četiri slučaja ilegalnih istraživanja vezanih uz GMO proizvodnju pamuka. Iako je on dozvoljen u Kini, ministarstvo tvrdi da uključeni instituti i tvrtke rade na genima koji nisu prethodno odobreni u toj zemlji.

Ipak, treba napomenuti kako su kineske vlasti prošle godine izjavile da će biotehnologija biti dio kampanje za poboljšanje sigurnosti hrane, čime se da naslutiti da bi Peking mogao poduzeti daljnje korake prema komercijalizaciji novih genetski modificiranih usjeva.

Stručnjaci smatraju da će prije toga biti potrebno uklanjanje ilegalnog sjemena s tržišta za koje se prethodnih godina govorilo da će biti široko dostupno i to prije nego što se regulirani GM usjevi budu mogli komercijalizirati.

Gdje je sve GMO zabranjen?

Kada je riječ o Europskoj uniji, države članice same mogu odabrati hoće li zabraniti ovaj uzgoj. Od njih 27 to su učinile Francuska, Njemačka, Austrija, Grčka, Mađarska, Nizozemska, Latvija, Litva, Luksemburg, Bugarska, Poljska, Danska, Malta, Slovenija, Italija i Hrvatska.

Što se tiče takvih proizvoda, u EU su doneseni posebni propisi o njihovom označavanju, a kako piše gmowatch, SAD će to provoditi od siječnja 2022. godine. Naime, ondje ne postoji službeno zakonodavstvo koje ga zabranjuje, ali u Kaliforniji postoje okruzi koji su to učinili.

Pojedine zemlje i dalje raspravljaju o njegovoj upotrebi, a on je zabranjen u Turskoj, Kirgistanu, Butanu i Saudijskoj Arabiji te Belizeu, Peruu, Ekvadoru i Venezueli. Nadalje, samo četiri afričke zemlje su zasadile bilo koje genetski modificirane usjeve - Južna Afrika, Burkina Faso, Sudan i Nigerija.

Međutim, treba spomenuti da su neke zemlje poput Rusije, Perua i Zimbabvea uspostavile privremenu zabranu koja traje samo dok se ne izvrše sva ispitivanja o sigurnosti ovog načina uzgoja.

Podsjetimo, prošle je godine Europska komisija odobrila GMO soju, ali ne za uzgoj već za proizvode koji su načinjeni od nje dok je Argentina postala prva zemlja na svijetu koja je odobrila upotrebu GMO pšenice otporne na sušu.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

GMO Kine Ilagalno istraživanje Ilegalna proizvodnja Kukuruz


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.