• Svemirska misija Change 4 space
  • 12.01.2018. 19:00

Kina istražuje uzgoj povrća na Mjesecu

Kontejner, koji će biti poslan, sadržat će sjemena, ali i jaja insekata.

Foto: DasWortgewand/Pixabay
  • 122
  • 8
  • 0

Kineska misija "Chang'e 4 space", koja će biti lansirana u junu ove godine, ponijet će, pomoću rakete "Long March 4C", satelit, koji će biti smješten 60.000 kilometara iza mjeseca. Kasnije će biti poslan "rover" - vozilo sa daljinskim upravljanjem, kome će satelit pomoći da sigurno sleti.

Ovo će biti prvo slijetanje ikada na neistraženu površinu Mjeseca. Posebno je zanimljivo što će baš ovdje biti istraženo da li na mjesečevoj površini može uspijevati - povrće! Rover će ponijeti vrtni alat.

Kontejner sa sjemenima i insektima

Kontejner, koji će biti poslan, sadržat će sjemena, ali i jaja insekata. On je napravljen od posebne legure aluminijuma, a pokazat će kakav je proces rasta biljaka i insekata na Mjesecu.

"Kontejner će sadržati krompir, sjeme jastučca (Aubrieta deltoidea) i jaja svilene bube. Ideja je da bube proizvedu ugljen dioksid, dok će krompir i jastučak emitirati kisik, kroz fotosintezu. Zajedno bi trebali uspostaviti ekosistem na Mjesecu", objasnio je dizajner kontejnera Zhang Yuanxun.

Ova saznanja bit će korisna i za istraživanje budućih eko baza na drugim planetama. "Kinezi pomijeraju granice ovakvim misijama", rekao je analitičar Brian Harvey, a prenosi Daily mail.

Foto: DasWortgewand/Pixabay


Tagovi

Povrće Kina Sjeme Mjesec Svilena buba Brian Harvey Zhang Yuanxun Change 4 space


Autorica

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Borički krompir