Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Katar 2022
  • 25.11.2022. 15:00

Katar 2022. hrani 1,2 miliona navijača - uvoze meso iz Bengala, a vodu desaliniziraju

Povećana lokalna poljoprivredna proizvodnja, mega rezervoari za vodu, uvoz hrane trebaju doprinijeti dobroj opskrbljenosti hranom i vodom.

Foto: Depositphotos/BLGKV
  • 114
  • 14
  • 0

Najveći izazov Katara, domaćina Svjetskog prvenstva 2022.  je osigurati dovoljno hrane i vode za piće za 1,2 milion navijača, koji će ondje prebivati do 18. decembra. Prema posljednjem popisu ta zemlja broji 2.931 milijun stanovnika. 

Ova zemlja ima iskustvo u rješavanju pitanja sigurnosti hrane iz dva ključna iskustva tokom posljednje decenije: troipogodišnje blokade od strane Saudijske Arabije, UAE, Egipta i Bahreina te pandemije korona virusa. Sada je broj jedan među arapskim zemljama i 24. u svijetu po sigurnosti hrane, piše New Arab.

Terminal u kojem se nalaze strateški objekti za sigurnost hrane u luci Hamad otvoren je još u augustu prošle godine. Ima kapacitet za skladištenje tri glavne robe: riže, šećera i jestivog ulja i smatra se prvim takvim terminalom u regiji. Procjenjuje se da je uskladištena hrana dovoljna za potrebe tri miliona ljudi.

Hrana i voda su ključne

Katarski biznismen Ali Khalaf smatra da je hrana bila ključna kada se razmatrala odluka da ova zemlja bude domaćin Svjetskog prvenstva. Naime, zbog ograničenih resursa i klime više od 90 posto hrane uvoze iz 100 zemlja. No sada na tržištu dostupni i domaći proizvodi, jer se ovaj period poklapa s lokalnom sezonom berbe za određene kulture poput paradajza, krastavca, patlidžana i drugog. Lokalna proizvodnja povrća je skočila za 100 posto u posljednje tri godine.

Peninsula navodi da će lokalni proizvođači ponuditi 40 vrsta povrća na pet sezonskih pijaca koje rade punom parom. 

Katarska kuhinja je slična našoj, ali uz puno više začina

Kada je u pitanju snabdijevanje vodom, zemlja se oslanja na desalinizaciju. Po potrošnji vode su među najvećima u svijetu. Dnevno potroše do 300 l dnevno po glavi stanovnika, dok je prosjek 150 l. U 2020. godini ušli su u Ginisovu knjigu rekorda za mega rezervoar vode u zemlji od preko 1.500 miliona galona.

Uvoz mesa iz Bengala

Dio svog kolača na ovom tržištu pronašla je Indija, izvozom mesa iz Bengala, izvještava Federal. Svakog dana će 3,6 tona prerađenog kozjeg i janjećeg mesa biti upućeno u Katar.

10 zanimljivosti o poljoprivredi Katara

"Meso koje isporučimo biće servirano fudbalerima i turistima. Ovo je prvi put da bengalska vlada izvozi ovčetinu u stranu zemlju", rekao je državni ministar razvoja životinjskih resursa Swapan Debnath.

Također, ukupno će pet miliona jaja iz indijske države Tamil Nadua biti izvezeno tokom i prije Svjetskog prvenstva.


Tagovi

Sigurnost hrane Voda Katar 2022 Svjetsko nogometno prvenstvo Doha Navijači Hrana


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić