Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalibracija
  • 22.09.2018. 14:30

Kalibracija atomizera za uštedu vremena i novca

Kalibracija je tehnika koja nam pomaže da izračunamo koliko sredstva za zaštitu bilja atomizer može ravnomjerno rasporediti po jedinici površine.

Foto: Nardi Balkan
  • 352
  • 17
  • 0

Zaštita zasada od štetočina i bolesti kemijskim sredstvima najviše je u primjeni. Koriste se srednje (500-1000 l/ha) ili velike norme (od 1000-1500 l/ha). Pravovremeni i kvalitetan tretman, ključ je uspjeha. Na to svakako utiču kvalitetni atomizeri. Njihov zadatak je da ravnomjerno rasporede rastvor po biljci. Kontrolom ispravnosti atomizera i kalibracijom mogu se na pravi način primjeniti i manje količine rastvora po jedinici površine.

"Kalibracija je tehnika koja nam pomaže da izračunamo koliko sredstva za zaštitu bilja atomizer može ravnomjerno rasporediti po jedinici površine. To nam omogućava da primjenimo točno određenu količinu sredstva - bez ostataka, štedeći nam vrijeme i novac, a da pri tome smanjimo negativnu efikasnost na okolinu", objašnjava dipl. 
inž.poljoprivrede Mica Stajić.

Dodaje da se brigom o ispravnosti i pravilnoj primjeni atomizera štedi (energija ljudski rad i sredstva za zaštitu), ali i smanjuje drift - odnošenje kapljica vjetrom. Kalibracijom utvrđujemo i kapacitet pumpe i dizni. 

Vizualni pregled atomizera

Prvi korak u kalibraciji je vizualni pregled atomizera - stanje ispravnosti crijeva, filtera, ventila, rezervoara i ostalih dijelova. Kapacitet pumpe i dizni ne smije odstupati za više od 10% nominalne vrijednosti. Takođe, potrebno je provjeriti i ispravnost manometra.

Dizne su jedan od najvažnijih dijelova svakog atomizera. Tip koji se najčešće upotrebljava ima oblik mlaza šupljeg konusa, koji proizvodi sitne kapljice koje imaju dobro prekrivanje, a istovremeno su manje podložne driftu.  Keramičke dizne su sve više u upotrebi, a mogu se koristiti pet puta duže od onih koje su napravljene od bronze. 

Primjer kalibracije

Da bi izračunali kapacitet ukupne količine tečnosti koja protekne kroz dizne u jednoj minuti pri određenom pritisku, potrebno je prvo isključiti pogon ventilatora, postaviti željeni pritisak i brzinu priključnog vratila na 540 o/min. 

Za izračunavanje ukupnog protoka atomizera potrebno je napuniti rezervoar čistom vodom i postaviti menzuru ili komad crijeva ispod dizne. Pustiti atomizer u rad pri određenom pritisku i uzeti uzorke iz svih dizni u trajanju od jednoj minuti. Izmjeriti količinu vode u menzuri, i usporediti sa nominalnim pritiskom za određeni tip dizne. Kapacitet dizni ne smije odstupati za više od 10 %.

Ponoviti postupak nekoliko puta kako bi se dobila što preciznija mjerenja. Saberite protok svih dizni (ukupan kapacitet).

Kalibracija
Prvi korak u kalibraciji je vizualni pregled atomizera - stanje ispravnosti

Kada je riječ o brzini kretanja agregata, prosječna  je u granicama 4-8 km/h. Što se sporije krećemo, veća je količina rastvora /ha. "Uskladite brzinu kretanja tako da je ciljana površina dobro prekrivena, ali i da se rastvor ne sliva. Ako je bujnost zasada velika, potrebno je smanjiti brzinu kretanja kako bi poboljšali pokrivenost, odnosno kako bi poboljšali pokrivenost, odnosno kako bi se zamijenio volumen zraka u krošnji", napominje Stajićeva.

Izmjerite udaljenost od 100 m i označite početak i kraj. Izaberite brzinu vožnje traktora pri brzini priključnog vratila od 540 o/min. Izmjerite koliko sekundi vam je potrebno da pređete udaljenost od 100 m sa atomizerom (do pola napunjenim vodom). Izračunajte brzinu kretanja prema formuli: brzina kretnja (km/h) = (100 m x 3,6) / vrijeme (sek).

Za računanje količine rastvora po hektaru potrebno je izmjeriti širinu reda zasada (m), količina rastvora/ha = 600 x ukupan protok svih dizni (l/min) / širina reda (m) x brzina kretanja (km/h).

"Količina rastvora koju koristimo u zasadu promjenjiva je u zavisnosti od vrste zasada, razmaka sadnje, starosti, visine i gustoće. Tako da je atomizer potrebno kalibrirati zavisno od ovih uslova. Za kalibraciju možemo koristiti i kalibracijski disk uz pomoć koga možemo dobiti tražene informacije", zaključuje Mica Stajić.


Tagovi

Kalibracija Atomizer Dizna Agregat Protok Mica Stajić


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]