Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • "Poljoklast"
  • 11.02.2024. 10:30

Kalenderovački sir iz Dervente kandidat za zaštitu geografskog porijekla

Klaster kojeg čine poljoprivrednici iz 12 lokalnih zajednica, planira niz aktivnosti kako bi povećali proizvodnju.

Foto: Slobodan Živanić
  • 158
  • 53
  • 0

Upravni odbor Klastera dobojske regije "Poljoklast" na sastanku u Derventi usaglasio je potrebu intenzivnijeg rada u cilju povećanja poljoprivredne proizvodnje. Osnovan je 2019. godine, a čine ga poljoprivredni subjekti i proizvođači Doboja, Dervente, Modriče, Teslića, Petrova, Šamaca, Broda, Stanara, Donjeg Žabara, Pelagićeva i Vukosavlje.

Menadžer klastera, Julijana Petrović, istakla je da se plan aktivnosti za tekuću godinu može koncipirati u šest grupa.

"Važno nam je da nastavimo jačanje uloge lidera na regiji, intezivniji pristup pripremi i realizaciji projekata, povećanje aktivnosti na promociji i brendiranju, jer Klaster već nekoliko godina organizuje nekoliko poljoprivrdnih sajmova na podrčuju koje obuhvata", navela je je Petrovićeva, dodavši kako je cilj da sajmovima daju još veći vjetar u leđa i dignu ih na viši nivo. Nastavit će i sa obukom poljoprivrednih proizvođača, jer su, kako je istakla, usmjereni na proizvođače koji žele izaći na tržište. 

Julijana Petrović, menadžer Klastera
Nastavit će sa obukom poljoprivrednih proizvođača, rekla je Petrović

Na sjednici Upravog odbora usvojen je izvještaj o radu klastera za prethodnu godinu, plan aktivnosti za 2024. godinu, te odluka o visini godišnje članarine. Usaglasili su da u narednom periodu intenziviraju svoj rad i promociju kako bi uticali na povećanje poljoprivredne proizvodnje

"Naravno, nastojaćemo i češće da se sastanemo, a sve kako bi išli jedan korak naprijed i bili ispružena ruka našim članovima i povećavali prozivodnju", rekao je predsjednik Upravnog odbora "Poljoklasta", Vid Rakić.

Vid Rakić, predsjednik Upravnog odbora Klastera
Ostaju ispužena ruka poljoprivrednicima, kaže Rakić

Domaćin sjednice klastera koji pokriva područje 11 lokalnih zajednica u dobojskoj regiji, bilo je Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti Gradske uprave Derventa.

Zaštita kalenderovačkog sira

Menadžerica Petrović navela je da će jedna od aktivnosti u ovoj godin biti zaštita kalenderovačkog sira iz Dervente. Najavila je pokretanje inicijative za geografsku zaštitu kalenderovačkog sira, kojem, smatra, treba posvetiti veću pažnju kako bi se zadržala njegova proizvodnja i proširila, a sami proizvođači ostvarili određene benefite. 

Pokrenut će geografsku zaštitu svog sira

Inače, kalenderovački sir nastaje tako što se mlijeko prokuva pa se u njega doda sirće. Nakon toga se bjelančevine mlijeka pretvaraju u grudve i formiraju sir, a surutka se odliva. Sir se potom soli i stavlja u kalup od lipovih daščica, najčešće veličine 13x13x7 centimetara. Potom se cijedi pritiskom kamena težine oko tri kilograma i ostavlja na sušenje tri do šest dana u tamnoj i prozračnoj prostoriji. Za jedan sir potrebno je od osam do 10 litara mlijeka, od kojeg se dobije sir težine od jednog do 1,3 kilograma.

Misija i vizija "Poljoklasta"?

Klaster je osnovan sa ciljem doprinosa ruralnom razvoju regije. Vizija je da putem ispunjavanja zadatih ciljeva doprinese unapređenju poljoprivredne proizvodnje, te razvojem novih modela poslovanja, postigne ujednačen razvoj svih opština dobojske regije, te razvije povoljnu poslovnu klimu kako bi poljoprivredni proizvođači ostvarili što veću konkurentnost i imali stabilne prihode.

Misija klastera je organizovanje primarne poljoprivredne proizvodnje, prerade i plasmana te uspostavljanje stabilne poslovne saradnje sa subjektima van klastera, u cilju promovisanja održivog razvoja, zaštite životne sredine, ekonomskog osnaživanja poljoprivrednih proizvođača i razvoja cijele regije.


Fotoprilog


Tagovi

Klaster Poljokast Poljoprivredni klaster Julijana Petrović Vid Rakić Kalenderovački sir Sir iz Dervente


Autor

Slobodan Živanić

Više [+]

Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.