Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razgovor s povodom
  • 22.01.2025. 09:00

"Kalemljenje voća - 100 zašto i 100 zato": Svojevrsni Google u štampanoj formi

Stručni priručnik "Kalemljenje voća - 100 zašto i 100 zato" nedavno je izašao iz štampe, a sudeći po interesu na društvenim mrežama, već se može predvidjeti njegov uspjeh.

"Kalemljenje voća - 100 zašto i 100 zato": Svojevrsni Google u štampanoj formi
Foto: Petar Ninić
  • 487
  • 256
  • 2

Iako kalemljenje voća spada među starije poljoprivredne vještine, i dalje izaziva nedoumice kako kod profesionalnih uzgajivača, tako i voćara amatera. Upravo zbog toga Petar Ninić, agronom i strastveni zaljubljenik u očuvanje starih sorti voća, odlučio je svoje znanje pretočiti u priručnik "Kalemljenje voća – 100 zašto i 100 zato".

S njim smo razgovarali o tome šta ga je inspirisalo na pisanje, koliko je izazovno štampati knjige u modernom tehnološkom dobu, kome je ona namijenjena... 

Štivo za "obične" ljude

Kažu da je najbolje krenuti od početka, pa kažite nam zašto ste odlučili pisati knjigu o kalemljenju?

Pisanje mi je oduvijek išlo od ruke. Pored toga, mišljenja sam da svaki agronom mora nesebično dijeliti vlastito znanje i stečeno iskustvo sa drugim ljudima, naročito sa onima koji se ne bave profesionalno poljoprivrednom proizvodnjom. Upravo tu leži jedan od najvećih razloga zašto sam napisao ovaj priručnik.

Svaki agronom mora nesebično dijeliti vlastito znanje i stečeno iskustvo

Naime, gotovo sva stručna literatura, koja nam je dostupna na domaćem govornom području pisana je akademskim jezikom, te se veoma često radi o udžbenicima. Takav materijal ponekad i nije najadekvatniji izvor informacija za obične ljude, koji najčešće tragaju za konkretnim i jasno (ukratko) napisanim savjetima i instrukcijama. Upravo sam i ja, prije petnaestak godina ima slično pitanje iz oblasti kalemarstva, na koje u dostupnoj literaturi nisam mogao pronaći odgovor.

Zadovoljstvo mi je što mogu reći kako je pomenuto pitanje, ali i odgovor na njega danas dio moje knjige. Na kraju, važno je naglasiti kako u domaćoj, ali i regionalnoj literaturi nedostaje knjiga iz oblasti kalemarstva. Koliko mi je poznato, "Kalemljenje voća – 100 zašto i 100 zato" je prva knjiga iz posmatrane oblasti, napisana i objavljena u Bosni i Hercegovini u dužem periodu.

Važno je da vodimo računa o relevantnosti

Koliko je izazovno danas pisati knjige, u vrijeme kada je mnogo toga dostupno u digitalnom svijetu?

Posmatrano sa aspekta dostupnih informacija i različitih kanala kojim se iste prenose, smatram da živimo u sjajnim vremenima. Postoji ogroman broj ljudi koji nesebično dijele vlastita znanja i iskustva iz mnogih oblasti, pa tako i o kalemarstvu, te proizvodnji voća uopšte, međutim, važno je da vodimo računa o relevantnosti, onoga koji informacije prenosi, kao i o relevantnosti samih preporuka, ako se već radi o savjetodavstvu.

Naime, tu "leži" i najveći nedostatak "modernih" informatičkih vremena u kojima živimo - svako može iznijeti svoje mišljenje o nečemu i prozvati se stručnjakom. Sa druge strane, knjiga, kao konceptualno jedan od najstarijih medija za prenos prvenstveno znanja, pa onda i drugih informacija, oduvijek je imala "filtere", tačnije metodologiju koja bi garantovala njenu relevantnost, odnosno relevantnost onog koji ju je napisao. 

O kalmljenju ne može pisati onaj koji nikada nije držao kalemarski nož

Na prvom mjestu, stručne knjige bi trebalo da pišu ljudi koji su formalno obrazovani iz konkretnih oblasti. Nadalje, kada je riječ o kalemarstvu, knjigu (i savjete) o pomenutoj drevnoj vještini, ne može da piše onaj koji nikada nije držao kalemarski nož u rukama. Na kraju, svaka prava stručna knjiga mora da prođe proces recenzije, od strane autoru dostupnih stručnjaka, koji su postigli vrhunac u akademskom i praktičnom pogledu u pomenutoj oblasti. 

Da zaključimo, knjiga će uvijek imati najveći status kod onih koji tragaju za istinskim znanjem. Također, posjedovanje neke knjige u svojoj kolekciji pruža poseban osjećaj, jer joj se uvijek možemo vratiti na obilježenoj strani. Sjajan je poklon i stvara posebnu vrstu privrženosti i emocije, kakvu digitalni oblik informacije nikada neće moći stvoriti kod ljudi.

Želja mi je da svaka kuća, ima moju knjigu

Šta pokazuju prve "prognoze", rezervacije, kakvo je interesovanje publike?

Prve reakcije na vijest o izdavanju knjige su odlične. Dosta ljudi se javilo i javlja se sa pitanjima i upitima o rezervaciji. Trenutno, radimo na obezbjeđivanju najefikasnijeg mehanizma plasmana knjige i izvan granica BiH, sa fokusom na Srbiju i Hrvatsku

Ne želim da krijem, očekivanja od knjige nisu mala. Želja mi je da svaka kuća, u kojoj postoji neka voćka u okućnici, na svojim policama ima moju knjigu. Ne samo zbog toga da bih imao finansijsku korist od toga, već zbog želje da inspirišem i ohrabrim nove generacije kalemara. Kalemara, koji će očuvati domaći sortiment voća. 

Naš rasadnik starih sorti je bio prvi korak prema tom cilju, a ovaj priručnik je vrhunac ideje o revitalizaciji domaćeg voćarstva, baziranog na starim sortama. To vam je kao ona anegdota, u kojoj se čovjeku ne daje riba (voćka), već štap (znanje) da je i sam lovi (kalemi) do kraja života.

Konkretna pitanja i jasni odgovori

Šta knjiga sadrži, otkrijte nešto što bi potencijalne kupce moglo interesirati?

Priručnik "Kalemljenje voća – 100 zašto i 100 zato" objavljen je u formatu A5 i na 112 strana. U pogledu štampe i materijala izuzetnog je kvaliteta, tvrdih korica, kvalitetno prošivena. Napravljena da obučava više generacija u istoj porodici, robusna za korištenje u vanjskim uslovima. 

Važno je naglasiti kako knjiga ima relevantnog izdavača, te je registrovana od strane Narodne biblioteke Republike Srpske, koja joj je dodijelila i ISBN broj. Recenzenti su prof. dr Miljan Cvetković sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, dr Nada Zavišić sa Poljoprivrednog instituta u Banjoj Luci, te književnik Ranko Pavlović, koji je ujedno i lektor.

Obogaćena i sa dvije "galerije" fotografija

U pogledu sadržaja, knjiga odgovara na pitanja kao što su: "Zašto se kalemi?", "Šta je podloga?", "Kako se čuvaju kalem grančice?", "Šta je kalemljenje iz ruke?", "Zašto se zatvara vrh na kalemovima?", "Zašto kalemovi procvijetaju?", "Kako se prenosi starija sadnica ili drvo na drugo mjesto?" i slično. Pri tome, pitanja su logički poredana, od najvažnijih elemenata u kalemarstvu, preko tehnika kalemljenja, izazova u proizvodnji, pa do proizvedene sadnice.

Postoje li neki prikazi kako bi određeni koraci u kalemljenju trebali izgledati u praksi?

Pored toga što sadrži 100 konkretnih pitanja i 100 jasnih odgovora o kalemljenju voća, knjiga je obogaćena i sa dvije veoma kvalitetne "galerije" fotografija, o najvažnijim koracima u kalemarstvu. Pomenute fotografije su načinjene primarno za ovu knjigu, originalne su i u visokoj rezoluciji.  Važno je naglasiti kako sam tokom pisanja iznosio mišljenja i savjete isključivo o postupcima koje i sam primjenjujem u praksi. Smatram kako je takav pristup jedini ispravan i relevantan.

Gdje je knjiga dostupna, kako je kupiti, naručit...?

Trenutno, knjigu je moguće poručiti i kupiti direktno od autora, putem brze pošte ili ličnog preuzimanja. Narudžbe se mogu izvršiti na stranici našeg Rasadnika.

Pitanja običnih ljudi kao vodič

Za kraj, recite nam, zašto baš "100 zašto i 100 zato"?

Vratit ću se na priču o pitanju koje sam imao kao mlad kalemar, a na koje nisam mogao pronaći odgovor. Naime, zanimalo me je na koju visinu se kalemi. Pri tome, tada sam već znao nešto o kalemarstvu. Naučilo se na fakultetu, imao sam mentora, a i sam sam istraživao. 

Konkretno, trebalo mi je da "popunim" praznine u svom ukupnom znanju o kalemljenju voća i prozvodnji sadnica, ali ne tako da učim sve od početka iz udžbenika, već na način da nađem odgovore na preostala pitanja i nedoumice koje sam imao. Trebalo mi je dobrih petnaestak godina iskustva za to... Upravo zbog toga sam, kod same ideje o pisanju knjige odlučio da je napišem u formi konkretnih pitanja i odgovora. 

Moram naglasiti kako mi je u tome od velike koristi bila i grupa "Sačuvajmo stare sorte voća", u kojoj skoro 70.000 ljudi iz BiH i regiona svakodnevno razmjenjuju iskustva o kalemarstvu i proizvodnji voća. Pitanja običnih ljudi bila su mi vodič kako i o čemu da pišem. 

Na kraju, da ne bude da sam u jednom od prethodnih pitanja "nakudio" digitalno prenošenje znanja. Naime, posmatrani priručnik na neki način pomiruje "old school" metode učenja, kao i savremene načine traganja za informacijama. Volim reći kako je knjiga "Kalemljenje voća – 100 zašto i 100 zato" svojevrsni Google o kalemarstvu, u štampanoj formi.


Fotoprilog


Tagovi

Kalemljenje voća Knjiga Petar Ninić Priručnik za kalemljenje


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.