Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz mesa
  • 09.10.2015. 17:30

Kakvo se meso uvozi?

U samo šest mjeseci zabranjen uvoz više od 100 tona mesa.

Foto: depositphotos.com
  • 182
  • 6
  • 0

Uvoz mesa i mesnih prerađevina u BiH u 2015. godini bilježi lagani rast od 7% u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Najčešće se meso uvozi iz Poljske, Holandije, Srbije, Hrvatske, Italije i Austrije. No kakvo se sve meso šalje prema BiH?

U samo šest mjeseci ove godine, prema pisanju Nezavisnih novina, zabranjen je uvoz više od 100 tona mesa. Vraćeno je čak 9 pošiljki i to prema Turskoj, Mađarskoj, Italiji, Hrvatskoj i Srbiji, a razlozi vraćanja bili su zabrane uvoza iz zemlje ili nepotpune dokumentacije. Velika većina tih pošiljki, čak 107.661 kilogram odnosili su se na meso živine, a vraćeno je i 1.884 kilograma govedine.

Velike kontrole provode se i u mesnicama, veleprodajnim i maloprodajnim objektima, klaonicama, farmama i sličnim objektima. Velike količine mesa inspektori su povukli i iz prodavaonica. Najčešće se radio o nezadovoljavajućim higijenskim uvjetima, neispravnom deklaracijama, neispravnoj veterinarsko-sanitarnoj dokumentaciji životinja prije klanja i sl. Da su stroge kontrole potrebne, dokazuje podatak o uništenju 33.220 kilograma uvezenog mesa.

Domaći proizvođači podržavaju stroge kontrole

Proizvođači mesa u BiH slažu se da bi kontrole trebale biti stroge, prije svega zbog zaštite domaće proizvodnje. Poznato je da je BiH ove godine znatno pojačala izvoz mesa i mesnih prerađevina, i to za više od 100 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period. Ali kako su se proizvođači koncentrirali na izvoz, postavlja se pitanje kakvo meso jedu građani BiH. Sudeći prema podacima raznih inspekcija, ima tu svega. Prema mišljenju Zajednice živinara RS, najkvalitetnije je domaće, svježe meso, a proizvodnja se strogo kontrolira pa proizvođači mogu biti sigurni što jedu. S druge strane, uvozno smrznuto meso ima duži rok trajanja pa mu je i cijena niža, ali kvalitetom ne može parirati svježem domaćem mesu.

Sada se zapravo događa apsurd da se kvalitetno domaće meso izvozi i to u sve većim količinama, dok se domaći potrošači, imajući u vidu sve ove informacije o uništenim i vraćenim neispravnim količinama mesa iz uvoza, s pravom pitaju, što se zapravo nalazi na policama i kakva je kvaliteta mesa kojeg kupuju. Ne čudi stoga da apeliraju na oštrije kontrole uvoza, ali i na stroge inspekcijske nadzore klaonica i brojnih drugih objekata koji se bave preradom i prodajom mesa.

Foto: depositphotos.com; luriiSokolov


Tagovi

Uvoz mesa Mesne prerađevine Inspekcija Proizvođači mesa Zajednica živinara RS Domaće meso Farme Klaonice Prerada i prodaja mesa

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete