Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 19.05.2023. 18:00

Kakve cijene donosi nestabilno majsko tržište žitarica i uljarica?

USA gube dominaciju na svjetskom tržištu žitarica. Jeftiniji im je uvoz iz EU? Kako stoje cijene na berzama?

Foto: Depositphotos/Stockr
  • 71
  • 6
  • 0

Nestabilno majsko tržište žitarica okrenulo se silaznom trendu. Nakon što je američko Ministarstvo poljoprivrede (USDA) objavilo predviđanja o rekordnoj žetvi pšenice i kukuruza širom svijeta i potpisanog sporazuma o žitu između Rusije i Ukrajine, povećao se pritisak na cijene.

Rast prinosa pšenice i kukuruza

Očekuje se da će globalni urod pšenice biti blizu 790 miliona tona, što je za 1,5 mil. t više nego prethodne sezone. Povećanje se očekuje i kada je prinos kukuruza u pitanju. Uz povećanje od 70 mil. t prinos bi mogao porasti na 1,22 milijarde tona.

U Evropskoj uniji se očekuje urod pšenice oko 139 mil. t, što je povećanje od skoro 5 mil. t.

USA gube dominaciju na svjetskom tržištu pšenice

Cijena pšenice na pariskom Matifu je u četvrtak pala za 1,4 posto na 222,25 eura/t, dok je u petak u 13 h za tonu trebalo izdvojiti 226 eura. Porasla je i cijena kukuruza na 221,50 eura/t, dok je za  uljanu repicu 404,75 eura/t. Na tržište uljarica nastavljaju da utiču rezultati prošlosedmičnog izvještaja USDA. Cijene su pod uticajem velike ponude iz Brazila i povoljnim vremenskim prilikama u SAD i Kanadi.

Na čikaškom CboT-u situacija je nešto drugačija. Cijena pšenice je u padu te je za julske ugovore iznosila 208,70 eura/t. Stanje na tržištu SAD je takvo da bi moglo doći do nastavka ili proširenja uvoza te žitarice. Analitičari ukazuju da je američka pšenica skuplja zbog suše. U prvom redu na cijenu je uticao prevoz koji je bio otežan preko Misisipija, a željeznicom preskup. To je dovelo do nelogičnosti da je jeftinije uvesti pšenicu iz Evrope, nego je otkupljivati od domaćih proizvođača. Na sve je djelovao i valutni odnos. 

Istovremeno, to označava gubitak američke dominacije na svjetskom tržištu pšenice. Očekuje se izvoz za 2023/24. ispod 20 miliona tona, što odgovara najnižoj cifri u više od 50 godina.

Ondje pada i cijena kukuruza koja je došla na 202,95 eura/t. Na kotaciju su najviše imale uticaja vijesti o produženju sporazuma o žitu i otkazivanja kineskog uvoza.

Cijena soje je 454,84 eura/t.


Tagovi

Tržište žitarica MATIF CBoT Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena soje Cijena uljane repice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.