Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehaničko i kemijsko uklanjane drveta
  • 04.08.2018. 15:00

Kako ukloniti drvo koje vam narušava prostor

Što kada korijen drveta urušava temelje objekta ili kada vam panj smeta u njivi?

Foto: Verica Matić
  • 1.099
  • 31
  • 0

Višegodišnje biljke - drveće i žbunje imaju izuzetno razvijen korijen i nadzemni dio. U zavisnosti od uslova i okruženja, drveće može narasti visoko, međutim ukoliko se nalazi uz stambene ili druge objekte, mora se orezati ili čak ukloniti, jer je poznato da korijen može dovesti do urušavanja temelja objekata.

Mehaničko ili kemijsko uklanjanje?

Uklanjanje takvog drveta/drveća vrše stručno obučene osobe, sa adekvatnom opremom. Ukoliko prilikom uklanjanja ostane panj koji je živ, svojim izdancima može napraviti korov u blizini objekata i samim tim narušiti njegov izgled.

Višegodišnje drveće zna praviti problem objektima za stanovanje

Mehaničko uklanjane nema efekta jer dolazi do regeneracije biljke, zato se pribjegava kemijskim sredstvima (arboricidi). To su herbicidi koji se biljci daju preko lista, prskanjem lisne mase, koja dospijeva u korijenov sistem, čime se zaustavlja rast i razvoj tkiva. Korijen tako gubi dotok vode i hrane. Tom prilikom dolazi do sušenja nadzemnog dijela biljke.

Preporučuje se primjena tijekom ljeta

Potrebno je vrijeme da djeluju preparati ovog tipa. Preporučuje se primjena u ljetnom periodu (august i septembar). "Arboricidi (kemijsko sredstvo) se najčešće primjenjuje za uklanjanje rastinja pored puteva, pruga, na njivama. Najbolje uklanjanje rastinja pored obradivih površina je mehanički proces (krčenje - početkom proljeća), i kemijski proces kada se jave izdanci tijekom ljeta", ističe , dipl. inž. šumarstva i hortikulture Vladimir Milutinović za Novosti.


Tagovi

Drvo Arboricidi Višegodišnje biljke Panj Herbicidi Vladimir Milutinović


Autorica

Verica Matić

Više [+]

Administratorica na Agroklubu. Magistar je turizma, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Vjeruje u tradicionalne vrijednosti i digitalne trendove.