Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola pesticida
  • 15.11.2023. 07:30

Kako skladištiti pesticide? Evo nekoliko pravila i preporuka

Sa završetkom zimskog tretiranja voćaka i zaštite ozimih žitarica i uljarica prestaje njihova upotreba do nove sezone. Čemu posvetiti najveću pažnju?

Foto: Depositphoto/igor_bastrakov
  • 49
  • 3
  • 0

Savremena poljoprivreda se teško može zamisliti bez pesticida, a to sa sobom nosi određene rizike. Upotrebljavaju se za zaštitu biljaka od pojave bolesti i napada štetočina. Njihovo otrovno dejstvo ne ispoljava se samo na ciljane organizme i zbog toga su potencijalna opasnost. Mogu biti u različitim formulacijama (stanjima): tečni, praškasti, granulisani, gasoviti.

Sa završetkom zimskog tretiranja voćaka i zaštite ozimih žitarica i uljarica prestaje njihova upotreba do nove sezone. Neophodno je uskladištiti preostale i kupljene pesticide.

Oprez!

Najveću pažnju treba posvetiti da djeca ili životinje ne mogu da dođu u kontakt sa ovim preparatima i njihovom ambalažom. Prostor ili ormar moraju biti zaključani. Sva pakovanja pregledati da li su dobro zatvorena, koji je datum trajanja, da li im je odobrenje još uvijek važeće. Obično je rok trajanja dvije godine ako se skladište u optimalnim uslovima.

Postarajte se da je mjesto gdje ih držite suho, čisto, uredno, prohladno, ali da ne postoji mogućnost smrzavanja jer to može uticati na pucanje ambalaže i curenje tečnih preparata, izmjenu strukture i druge promjene. Optimalna temperatura za čuvanje je između 5 i 15ºC. Pod treba da je od čvrstog materijala kako bi spriječio oticanje iscurjelih tečnosti u zemlju.

Neophodno je da imate aparate za gašenje eventualnog požara, pijesak i hemijska veziva za sakupljanje prolivenih tečnosti, kao i kante.

Što dalje od...

Ne smiju da se drže u istom prostoru sa hranom, životinjama, đubrivom, gorivom, živim krečom, sjemenskim i sadnim materijalom. Sve što bi moglo da stvori varničenje ne smije biti u blizini.

Poljoprivredna mehanizacija ne smije biti u istom prostoru jer može doći do njenog oštećenja u slučaju prolijevanja i prosipanja pesticida. Problematično je što mehanizacija ima gorivo, ulje i druge lako zapaljive materije.

Obavezno je da imate deklaraciju i uputstvo, kutiju sa prvom pomoći, filtere za disanje. Kako ne bi došlo do zabune neophodno je da imate tačan spisak preparata.

Prema propisima Evropske unije izvan vodozaštitnih područja u odgovarajućim ormarima bez dozvole se može uskladištiti ukupna količina do 200 kg.

Prostor mora imati dobru ventilaciju jer svaki od preparata ispušta u vazduh određene materije. Ventilacija neće dozvoliti povećanje njihove koncentracije u zatvorenom prostoru.


Tagovi

Pesticidi Skladištenje Skladištenje pesticida Čuvanje pesticida Mjesto za pesticide Rok trajanja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.