Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salmonela
  • 15.07.2018. 15:00

Kako se sačuvati od salmonele?

Infekcije, virusne i bakterijske, u organizam najčešće unesemo prljavim rukama ili hranom. Pročitajte koje simptome ne smijete ignorirati i kako se rebate štititi od zaraze izazvane salmonelom.

Foto: Bigstock / dolgachov
  • 259
  • 13
  • 0

Salmonela je opasna bakterija koja vreba naročito u toplim ljetnim danima, zbog čega je potreban veći oprez u prehrani. Do infekcija dolazi zbog neopreznog tretiranja namirnica. Zato treba obratiti pažnju na higijenu, i prati ruke prije pripreme hrane. Crijevne zarazne bolesti prvenstveno se prenose zagađenom hranom i vodom, i prljavim rukama, a izazivači mogu biti različite vrste mikroorganizama. Uzročnici crijevnih infekcija su najčešće različite bakterije i njihovi toksini, zatim, virusi i paraziti.

Tko spada u rizičnu grupu?

Pod povećanim rizikom od oboljevanja su djeca, zbog nedovoljno zrelog obrambenog sistema i činjenice da srazmjerno svojoj masi unose veću količinu hrane u odnosu na odrasle osobe. Osim djece, u rizičnu grupu spadadju i trudnice, koje su zbog promjene nivoa hormona podložnije ovim bolestima, zatim, osobe sa oslabljenim imunitetom, pacijenti koji se liječe od malignih tumora, i stariji od 65 godina, i to iz dva razloga: prvi je što imaju prirodno oslabljene obrambene snage, a drugi što imaju oslabljen vid, pa ne mogu jasno vidjeti je li hrana dovoljno čista i oprana.

Prevencija salmonele 

Posebnu pažnju obratiti na namirnice životinjskog porijekla

Posljednjih godina povećava se broj zaraženih salmonelama iz povrća i voća, naročito iz zelenog lisnatog povrća i kupusa, prije svega jer se jedu sveže, a često se navodnjavaju kontaminiranom vodom, koju je teško temeljno isprati.

"Posebno treba obratiti pažnju na namirnice životinjskog porijekla, jer životinja može biti zaražena salmonelom, pa samim tim i namirnice koje koristimo - mlijeko, meso, jaja mogu biti zaraženi. S druge strane, salmonela se može unijeti u organizam i preko prljavih ruku, odnosno nakanadnom kontiminacijom hrane, i to u situacijama kada se hrana priprema za veći broj ljudi u kuhinjama restorana, škola, vrtića", ističe dr Zorica Vasić, epidemiolog.

Bolest prljavih ruku

Salmonela je bolest prljavih ruku, a simptomi bolesti javljaju se od 12-72 sata. Bolest traje najduže sedam dana, ali samo ako se adekvatno liječi. U težim slučajevima je neophodno i bolničko liječenje. Sama dijagnoza se utvrđuje analizom uzorka stolice.

"Najčešće prolazi bez terapije, i to se salmonela brže izbaci iz crijeva ukoliko se ne koriste antibiotici, međutim ukoliko je u pitanju teža klinička slika, i ako traje duže, potrebno je koristiti terapiju. Poslije terapije pravi se pauza, i onda se radi kontrola stolice, jer se može desiti da salmonela ostane u stolici. I kada prođu simptomi, može se zadržati od nekoliko sedmica, do nekoliko meseci", kaže dr Vasić.

Simptomi zaraze salmonelom: mučnina, povraćanje, bol u stomaku, dijareja, groznica, visoka temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i krv u stolici.

Nedovoljno obrađena hrana dovodi do bolesti

Hrana koja je najčešće zaražena salmonelom je termički nedovoljno obrađena. "Termičkom obradom hrane možemo uništiti salmonelu i neće doći do oboljenja. Ono što je takođe važno za nekoga tko radi u kuhinji, i sa hranom, ukoliko dobije stomačne tegobe, trebao bi nekoliko dana biti udaljen sa posla", zaključuje epidemiolog.


Tagovi

Salmonela Dr Zorica Vasić Prljave ruke Lečenje salmonele


Autorica

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dijete sa sela i entuzijast u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.