Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti poljoprivrednika
  • 27.03.2024. 13:30

Kako protestuju švicarski, a kako belgijski poljoprivrednici?

Večernja okupljanja na polju, bez blokiranja prometa, način je na koje u Švicarskoj upozoravaju na probleme. U Briselu je priča drugačija

Foto: Facebook/Bauern Zeitung
  • 31
  • 21
  • 0

I švicarski poljoprivrednici su nezadovoljni agrarnom politikom svoje zemlje, traže veću stabilnost i sigurnost, manje birokratije, a posebno ukazuju na problem s velikim distributerima poljoprivrednih proizvoda i prerađivačkom industrijom, navodi Bauern Zeitung

Žele dijalog 

Širom zemlje su organizirali večernja okupljanja traktorima pomoću kojih su poslali svoju poruku o tome da žele dijalog. Na polju u blizini Kirchberga su formirali strojeve u ovu riječ, a sve je snimljeno iz zraka.

Ovakve su akcije održane širom Švicarske, a najavljuju ih još, prije početka vegetacije i radova na poljima. 

Prema riječima organizatora, cilj je skrenuti pažnju na probleme u poljoprivredi, ali bez blokiranja prometa ili mogućih negativnih reakcija potrošača.

U Briselu hapšenja

Farmeri u Belgiji nisu tako miroljubivi. Jučer je u Briselu jedna osoba uhapšena, a dva su policajca povrijeđena tokom protesta poljoprivrednika koji je u jednom trenutku postao nasilan jer su demonstranti bacali zapaljive naprave i druge predmete na policiju. 

Oko 250 traktora stiglo je u glavni grad Evropske unije. Neki od njih su u koloni kružili ispred zgrade Evropskog parlamenta, a ostali su blokirali prilazne ceste, zaustavivši promet duž Rue de la Loi, jedne od najprometniji ulica u ovom gradu. 

"Poljoprivrednici su očajni. Ne dolazimo ovamo radi zabave", rekao je za Politico Leonardo van den Berg, član uprave organizacije European Coordination Via Campesina (ECVC). "Situacija u Evropi je stvarno loša. Marginalizirani smo."

Napetosti su eskalirale kako je dan odmicao. Demonstranti su zapalili metro stanicu Schuman, bacajući razne predmete na ulazu. Policija je upotrijebila vodene topove i suzavac kako bi rastjerala masu i ugasila vatru. 


Tagovi

Prosvjedi poljoprivrednika Prosvjedi u Švicarskoj Traže dijalog Ozlijeđen policajac Prosvjedi u Bruxellesu Okupljanje traktorima


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nevjerovatan gest Milave dok je ručala sa prijateljicama zapalio internet. Prvo je pomela svu silažu sa svoje desne strane, pa je onda napala lijevu gomilu.