Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti poljoprivrednika
  • 27.03.2024. 13:30

Kako protestuju švicarski, a kako belgijski poljoprivrednici?

Večernja okupljanja na polju, bez blokiranja prometa, način je na koje u Švicarskoj upozoravaju na probleme. U Briselu je priča drugačija

Foto: Facebook/Bauern Zeitung
  • 31
  • 21
  • 0

I švicarski poljoprivrednici su nezadovoljni agrarnom politikom svoje zemlje, traže veću stabilnost i sigurnost, manje birokratije, a posebno ukazuju na problem s velikim distributerima poljoprivrednih proizvoda i prerađivačkom industrijom, navodi Bauern Zeitung

Žele dijalog 

Širom zemlje su organizirali večernja okupljanja traktorima pomoću kojih su poslali svoju poruku o tome da žele dijalog. Na polju u blizini Kirchberga su formirali strojeve u ovu riječ, a sve je snimljeno iz zraka.

Ovakve su akcije održane širom Švicarske, a najavljuju ih još, prije početka vegetacije i radova na poljima. 

Prema riječima organizatora, cilj je skrenuti pažnju na probleme u poljoprivredi, ali bez blokiranja prometa ili mogućih negativnih reakcija potrošača.

U Briselu hapšenja

Farmeri u Belgiji nisu tako miroljubivi. Jučer je u Briselu jedna osoba uhapšena, a dva su policajca povrijeđena tokom protesta poljoprivrednika koji je u jednom trenutku postao nasilan jer su demonstranti bacali zapaljive naprave i druge predmete na policiju. 

Oko 250 traktora stiglo je u glavni grad Evropske unije. Neki od njih su u koloni kružili ispred zgrade Evropskog parlamenta, a ostali su blokirali prilazne ceste, zaustavivši promet duž Rue de la Loi, jedne od najprometniji ulica u ovom gradu. 

"Poljoprivrednici su očajni. Ne dolazimo ovamo radi zabave", rekao je za Politico Leonardo van den Berg, član uprave organizacije European Coordination Via Campesina (ECVC). "Situacija u Evropi je stvarno loša. Marginalizirani smo."

Napetosti su eskalirale kako je dan odmicao. Demonstranti su zapalili metro stanicu Schuman, bacajući razne predmete na ulazu. Policija je upotrijebila vodene topove i suzavac kako bi rastjerala masu i ugasila vatru. 


Tagovi

Prosvjedi poljoprivrednika Prosvjedi u Švicarskoj Traže dijalog Ozlijeđen policajac Prosvjedi u Bruxellesu Okupljanje traktorima


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.