Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Online prodaja
  • 03.03.2023. 16:30

Kako prodati proizvod putem interneta?

Novije analize tržišta pokazale su kontinuirani trend rasta online prodaje, a trenutno više od 90 posto aktivnih korisnika svoju kupovinu redovno obavlja putem interneta.

Foto: Depositphotos/Larisa13
  • 84
  • 5
  • 0

Prodaja putem interneta nudi ogromne mogućnosti poslovanja i jedan je od najunosnijih načina zarade novca. Internet je dostupan svima, a to omogućava vašim proizvodima ili uslugama da dosegnu mnoge dijelove, ne samo u gradu u kojem ste osnovani. Internet prodaja funkcioniše na mnogo različitih načina, ali kod svakog od njih osnove su uglavnom iste.

Prije nego što krenete sa online trgovinom, kako savjetuje Bojana Ivanović iz PSSRS, trebalo bi da razmislite o tome koji bi bio idealan proizvod ili usluga s kojom bi kupci bili zadovoljni. Tržište je danas vrlo zasićeno tako da izbor proizvoda može biti jedan od ključnih elemenata za razvoj vašeg biznisa. Pored toga, dobro poslovno ime zaštitni je znak vašeg biznisa, a odgovarajući vizuelni identitet će privući kupca.

"Kada izaberete poslovno ime potrebno je da izradite web stranicu. Internet stranica je vaš virtuelni izlog koji bi trebao izgledati privlačno i koji bi trebao prikazivati vaš proizvod u najboljem svjetlu. Također, bilo bi dobro da se povežete na društvene mreže Facebook, Instagram, Pinterest i LinkedIn, popularno i besplatno sredstvo za angažman kupaca, a kao dodatni bonus možete prodavati proizvod sa svih ovih platformi", navodi savjetodavac.

Da biste se brzo i efikasno probili na tržište potrebno je da stvorite što kvalitetniji sadržaj, da na svim platformama predstavite svoj biznis i proizvode profesionalno. Najbolji način da predstavite proizvod jeste marketing, ulaganje je dugoročno rješenje za što bolju prodaju i privlačenje sve većeg broja kupaca. Nakon što privučete kupce potrebno je da otvorite bankovni račun za novčane transfere.

"U zavisnosti da li ste fizičko ili pravno lice otvarate tekući račun u banci, ako poslujete s inostranstvom najbolje internet plaćanje je preko PayPal koji je već ugrađen na većinu procesora plaćanja za web stranice. Procenat koji uzima PayPal iznosi 1,7 % od ukupnog iznosa", ističe Ivanović.

Novije analize tržišta pokazale su kontinuirani trend rasta prodaje na internetu, a trenutno više od 90 posto aktivnih korisnika interneta svoju kupovinu redovno obavlja putem interneta. Prodaja  otvara digitalne kanale koji donose najviše prihoda, dok kupcima nudi jednostavan oblik kupovine koji ne zahtijeva fizički odlazak do mjesta kupovine.


Tagovi

Internet prodaja Proizvod Poljoprivreda Virtuelni izlog Online prodaja Savjeti Bojana Ivanović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete