Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upitnik EU
  • 22.09.2016. 12:00

Kako pečemo rakiju i štitimo li svilenu bubu?

BiH će nakon prihvaćanja zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji morati odgovoriti na niz pitanja, između ostalim i o poljoprivredi.

Foto: prijedor-dinamo.blogspot.com
  • 2.222
  • 110
  • 0

Pred Bosnom i Hercegovinom uskoro će se naći niz pitanja na koja ćemo morati dati odgovor Evropskoj uniji. Naime, zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji prihvaćen je na posljednjoj sjednici Vijeća za opće poslove EU te je dat nalog Evropskoj komisiji za pripremu upitnika za BiH.

Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo je analitički instrument politike proširenja EU kojeg EK koristi kako bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju sa EU, o čemu najzad odlučuje Vijeće EU i Evropsko vijeće.

Sveobuhvatan uvid u sistem države

Broj pitanja u upitniku različit je od države do države te je u slučaju Hrvatske upitnik sadržavao 4.560, Makedonije 4.666, Albanije 2.280, Crne Gore 2.178, te Srbije 2.483 pitanja.

Upitnik sadrži detaljnu listu pitanja koja svojom strukturom prati strukturu kriterija za članstvo u EU, a cilj je da se kroz odgovore napravi sveobuhvatan uvid u politički, pravni, društveni, ekonomski i administrativni sistem države koja je podnijela zahtjev za članstvo u EU, te ocijeni njegova kompatibilnost sa sistemom i vrijednostima koje egzistiraju u EU i državama članicama EU.

Evropska komisija dostavlja upitnik nakon što država koja želi pristupiti EU podnese zahtjev za članstvo u EU Vijeću EU, te pošto Vijeće EU pozove Evropsku komisiju da pripremi mišljenje o zahtjevu za članstvo.

Pitanja su podijeljena u nekoliko kategorija, a između ostalog Uniju zanima životinjsko stanje, odnosno koliko imamo krava muzara, nemuzara, junica, koliko imamo ovaca, pilića i drugih domaćih životinja.

EU interesuje i koliki je podsticaj za grla stoke ili vinograde. U upitniku će morati objasniti proces proizvodnje rakije, ali i vina, koliko ima registrovanih farmi, kakav je odnos prema životinjama u zoološkom vrtu, koliko godišnje proizvedemo ribe i koje vrste, koliko imamo brodova koji plove unutar BiH.

Morat ćemo odgovoriti i na pitanja kako štitimo životinje, među kojima je svilena buba, da li je i u kojem slučaju zabranjeno skidanje krzna sa lisica i još mnoga druga pitanja, piše N1.

Foto: prijedor-dinamo.blogspot.com


Tagovi

Upitnik EU Članstvo Evropska unija Rakija Vino


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas