Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljuska od luka
  • 14.06.2023. 07:30

Kako ljuskom od lukova možemo zaštititi usjev?

Najčešće ih bacamo, a djeluju protiv štetočina, bolesti, korisite se kao đubrivo i biostimulator

Foto: Depositphotos/3marek_usz
  • 166
  • 21
  • 0

Veoma efikasno sredstvo za zaštitu usjeva od štetočina i bolesti izazvanih gljivicama, bakterijama i virusima, đubrivo i biostimulator možemo pripremiti od ljuski i omotača glavica, bijelog i crvenog luka. Prednost je što je jeftino. Najčešće ih bacamo jer smatramo da su bezvrijedni i neupotrebljivi.

Sakuplja se zdrava ljuska koja se osuši i spremi u platnenu ili papirnatu kesu ili kartonsku kutiju. Čuvamo ih na suhom, prohladnom mjestu. Najveći neprijatelj i uzrok njihovog propadanja je vlaga.

Koristi se protiv lisnih ušiju, tripsa, mrkvine muhe, grinja, moljaca, larvi raznih štetnih leptira, larve majskog gundelja, krompirove zlatice, za zaštitu od mnogih bolesti poput plamenjače, truleži, antraknoze. Može da se koristi za folijarno tretiranje i zalijevanje. Odlično je tečno đubrivo koje sadrži neophodne minerale, vitamine, ali i druge hranjive materije. Mogu da se koriste u zaštiti voća, povrća i drugih kultura.

Jednostavna priprema

Za pravljenje pripravaka možemo koristiti zasebno ljuske ove dvije vrste lukova ili pomiješano. U zaštiti od plamenjače veliki učinak ima pripravak od lukovine crvenog luka. Potrebno je 200 g lukovine potopiti u 10 l vode tokom noći. Tretiranje usjeva se obavlja dva do tri puta u toku sedmice.

Top 5 prirodnih fungicida - evo kako ih napraviti

Pripravak mješavine usporava rast mikroorganizama, a može da se priprema na nekoliko načina. U prvom slučaju potrebno je u 10 l potopiti 0,5 kg i ostaviti preko noći. Nakon toga se procijedi i spreman je za upotrebu.

Za drugi recept uzme se 150 g ljuski, potopi u 1 l vode i prokuha. Ostavimo sljedeća 24 h, a zatim procijedimo. Za zalijevanje razrijedimo s vodom u omjeru 1:1. Dovoljno je po biljci dodati 200 do 300 ml rastvora.

Dobro đubrivo

Od njih možete pripremiti veoma dobro đubrivo ili ih dodati prilikom pripreme drugih prirodnih đubriva koja će obogatiti korisnim materijama. Najbolje na njih reaguju paradajz, krastavci, mrkva, bobičasto voće, ukrasni grmovi.

Kako napraviti fungicid i đubrivo od divizme?

U posudu zapremine od 1 l dodamo ljuske luka do vrha i prelijemo vrelom vodom. Ostavimo sljedeća 4 h poklopljeno. Za primjenu potrebno je da razrijedimo vodom u različitim omjerima u zavisnosti od namjene.

Omjer 1:2 se koristi za zalijevanje u borbi protiv truleži prizemnog dijela stabljike, za tretiranje biljaka u zaštiti od štetočina i bolesti, omjer 1:5 se koristi za prihranu zalijevanjem ili folijarno.

Ne bacajte ni ostatak. Dobro će doći u kompostnoj masi kao i za malčiranje ruža ili grmova bobičastog voća.


Tagovi

Ljuska od luka Prirodno đubrivo Zaštita od plamenjače Što s ljuskama Zaštita usjeva Zaštita paradajza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Visoko (BiH), selo Lužnica -Resort u prirodi nastao na inspiraciji umjetničkim djelom Vincenta Van Gogha "Zvjezdana noć" - Resort koji se prostire na 70 hektara sa brojnim sadržajima kao što je brand hotel, kamping, glamping te piknik i eve... Više [+]