Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 26.03.2022. 18:00

Kako izračunati količinu sredstva potrebnu za tretiranje biljaka?

Šta je doza, a šta koncentracija? Kako da sami odredite potrebnu količinu sredstva kojeg trebate dodati u vodu?

Foto: Depositphoto/Katerina3
  • 171
  • 32
  • 0

Pred nama je još jedna izazovna poljoprivredna sezona u kojoj ćemo primjenjivati različita sredstva kako bi zaštitili naše biljke, prihranili ih ili im pomogli da imaju neometan rast i razvoj te donesu dobar urod.

Hemijske pesticide, prirodna sredstva, folijarna đubriva, biostimulanse i druga preparate koje kupujemo, uvijek moramo pripremiti prema uputstvu na ambalaži. Najčešće se primjenjuju razblaženi vodom.

Šta je doza, a što koncentracija?

Prije nego što krenemo s pripremom, potrebno je znati šta znače određeni parametri koji će nam osigurati uspješnu primjenu. Neophodno je da razlikujemo dozu i koncentraciju primjenjenog sredstva, jer će nam to omogućiti da predviđenu količinu sredstva, odnosno njegove aktivne materije, rasporedimo na površinu koju tretiramo što ravnomjernije.

Doza je količina sredstva kojeg primjenjujemo po jedinici površine. U zavisnosti da li se radi o onme u tečnom ili čvrstom obliku, izražava se u jedinici mase ili zapremine po jedinici površine kg/ha, g/ha, l/ha ili ml/ha.

Koncentracija nam govori koliku količinu sredstva trebamo rastvoriti u određenoj količini vode.

Kako za manje, a kako za veće površine? 

Dvije tabele koje možete vidjeti u nastavku daju gotov pregled količine vode, koncentracije i potrebne količine sredstva.

U prvoj tabeli navedeni podaci se odnose na prskalice manje zapremine i pogodna je za amatersku primjenu na manjim površinama. Količina vode se kreće od 1 do 10l što odgovara malim prskalicama za bašte i manje voćnjake.

Ako imate onu kapaciteta 5l, a potrebno je imati koncentraciju 0,02 posto, tada iz tabele možemo očitati da je potrebno u vodu dodati 1g ili 1ml sredstva.

Za prskalice male zapremine

Druga tabela namijenjena je proizvođačima koji imaju veće površine i omogućava im da brzo očitaju potrebne parametre za uspješno tretiranje biljaka, odnosno površina.

Podaci za prskalice sa velikom zapreminom

 


Tagovi

Tretiranje biljaka Doza Koncentracija Prskanje Količina prskanja Izručavanje količine


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić