Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene gnojiva
  • 29.05.2023. 15:00

Kako će se kretati cijene gnojiva na globalnom nivou?

Analitičari očekuju da će se poljoprivrednicima isplatiti kupnja, barem do jeseni 2023., a koliko će nakon toga cijene ostati niske, ovisi o globalnoj potražnji

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 268
  • 56
  • 0

Prema analizi tržišta koju je provela nizozemska investicijska banka Rabobank, cijene gnojiva bi širom svijeta trebale ostati niske do 2024. pa čak i kasnije, posebno za fosfate i potašu.

Prema izvještaju kojeg su objavili 25. maja, razlozi za ovakav trend su veća ponuda na tržištu s jedne, a slabija potražnja s druge strane, prenosi Agrarheute

Očekuju da će se poljoprivrednicima isplatiti kupnja, barem do jeseni 2023., a koliko će nakon toga ostati niske, ovisi o globalnoj potražnji. Smatraju da će nivo kakav je bio prije ruske invazije na Ukrajinu, biti dostignuta tek za dvije do tri godine. 

Azotna ovise o nafti i plinu

Kada je riječ o azotnim gnojivima, u Rabobanku podsjećaju da one ovise o promjenjivim cijenama nafte i plina. Pretpostavljaju da će za ureu tokom 2023. ostati na sadašnjem nivou, a ponovo značajno porasti u 2024. No, druga istraživanja pokazuju da to ovisi o tome hoće li Rusija dodatno smanjiti isporuke plina Evropi tokom godine. 

Fosfatna su gnojiva, prema ovim analitičarima još uvijek znatno skuplja od dugogodišnjeg trenda. Uprkos slabijoj potražnji, cijene su ostale na višim nivoima dijelom zbog smanjenog kineskog izvoza. Njihova domaća potrošnja izlazi iz vrhunca sezone te se očekuje veći izvoz iz te zemlje na globalno tržište, a samim tim i pad cijena.  

Silazni trend za kalijeva gnojiva

Kada je riječ o kalijevim, potražnja je i dalje slaba diljem svijeta. Iako su Brazil i Indija posljednjih mjeseci kupili veće količine, to nije zaustavilo globalni pad cijena. Ponuda je i dalje velika, a ima i znakova da se roba iz Bjelorusije vraća na svjetsko tržište uprkos evropskim i američkim sankcijama. Ako se ovakav trend nastavi, nastavit će padati i cijene kalijevih gnojiva.


Tagovi

Cijene gnojiva Globalna potražnja Tržište gnojiva Dušična gnojiva Kalijeva gnojiva Fosfatna gnojiva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

20

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 12

Katastrofu, propast ćemo! 60,0%

Glasova: 6

Prosperitet, bit će nam bolje 30,0%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,0%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,0%

Pregled ankete

Pregled ankete