Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • UNDP
  • 24.03.2023. 09:00

Kad nevolja "pokuca" treba imati plan poslovanja: Kako ga uraditi?

Cilj je osigurati uslove da organizacija nastavi s radom ili da se vrati u optimalno stanje rada unutar prihvatljivog vremenskog okvira nakon incidenta.

Foto: Depositphotos/perig76
  • 61
  • 5
  • 0

Pandemija koronavirusa, a potom i rat u Ukrajini, donijeli su niz novih izazova u globalnoj ekonomiji, a sve se odrazilo i na poljoprivredni sektor i dovelo u pitanje tradicionalne načine proizvodnje.

Promjene, koje uz ostalo donosi i klima, podcrtavaju potrebu organizacija angažiranih u oblasti poljoprivredno-prehrambene proizvodnje i ruralnog turizma, da osvijeste procese upravljanja rizicima, osiguraju ključne funkcije i procese te da zaštite reputaciju, povećaju otpornost svog poslovanja s krajnjim ciljem osiguranja kontinuiteta.

Uz finansijsku pomoć Evropske unije i Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke, Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP) izradio je Priručnik za izradu plana poslovnog kontinuiteta. Dokument pruža opće informacije i praktične upute, a namijenjen je prije svega malim i srednjim organizacijama angažiranim u oblasti poljoprivredno-prerađivačke djelatnosti i djelatnosti usluga ruralnog turizma.

Napominju kako ne postoji univerzalno primjenjiv plan te da se oni pripremaju i prilagođavaju potrebama i okruženju svake organizacije. On opisuje kako će se organizacija nositi s neplaniranim događajima (npr. prirodnim katastrofama, tehničkim kvarovima ili incidentima sigurnosti) koji mogu ugroziti njenu sposobnost da nastavi s radom.

Cilj je osigurati uslove da organizacija nastavi s radom ili da se vrati u optimalno stanje rada unutar prihvatljivog vremenskog okvira nakon incidenta.

Priručnik za izradu plana poslovnog kontinuiteta možete preuzeti u dokumentu ispod ovog teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Poljoprivreda Rizici Gubici Poslovni kontinuitet UNDP


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.