Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pokrenuo tužbu
  • 04.03.2024. 12:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bužim

Jusuf Kovačević iskrčio pola malinjaka: Nisam naplatio lanjski rod

Toliko vlada i ministara, a niko ne stoji iza proizvođača, kaže jedan od najpoznatijih malinara u BiH, Jusuf Kovačević

Foto: Jusuf Kovačević
  • 348
  • 146
  • 0

Jedna od najpoznatijih proizvođača malina u Bosni i Hercegovini, Jusuf Kovačević iz Bužima, čiji se malinjak prostirao na oko 2,5 dunuma, bio je prinuđen ove zime iskrčiti pola zasada. Kako je ispričao u razgovoru za Agroklub, iako je lani proizveo više od tri tone "crvenog zlata", njegov račun je u minusu, jer otkupljivač do danas ništa nije isplatio.

"Pokrenuo sam tužbu pred Općinskim sudom u Sanskom Mostu. Rod sam prošle godine predao u Opštu zadrugu 'Natura', s kojima ima ugovor. Do danas nisu marku platili, tako da mi duguju više od 19.600 maraka", rekao je Kovačević.

8.000 KM za berače i repromaterijal

Iz ove zadruge su, kako nam dalje otkriva, lani tražili da rade s njim. On je imao svoje uvjete i otkupnu cijenu na koju su otkupljivači pristali te su sklopili ugovor kod notara. Ništa nije naslućivalo da Kovačević neće naplatili niti jedan fening za više od 3.122 kg maline koliko je predao. Dogovor je bio da se sredinom berbe plati 30 posto, a ostatak krajem septembra. Međutim, do plaćanja nikada nije došlo. 

"Imao sam 12 berača, koje sam uredno platio, ako zaračunamo i repromaterijal, ja sam 8.000 maraka u minusu, bez da računam rad moje porodice i mene cijelog proljeća i ljeta", kaže naš sagovornik.

Uništavanje zasada malina

Sve to je utjecalo na njegovu odluku da ove godine iskrči više od polovine malinjaka, odnosno oko 70 posto zasada. Ostavio je, kaže nam, onoliko koliko može stići da obrađuje i obere sa svojom porodicom.

"Ako ne bude prodaja išla za keš, i to uništiti, što bih radio džabe", dodaje Jusuf, koji je ranije uništio i zasad jagoda zbog velikih ulaganja, a nikakve zaštite proizvođača.

Očekuje se rast otkupne cijene maline ove godine, sve zavisi od jedne države

Ono što ga je iznenadilo ove godine jeste potražnja za sadnicama. Zbog situacije na tržištu, kako navodi, nije očekivao da će prodati i jednu, no zaradio je kaže nam 7.000 KM od te prodaje sadnog materijala.

"Mojih sadnica ima po cijeloj BiH iako je moj sadni materijal 30-40 posto skuplji nego kod drugih. Imam rodan malinjak, zdrave sadnice, ljudi me prepoznaju po tome", kaže Kovačević, koji ističe i zahvalnost svojim kupcima.

Kriva je država

Dodaje na kraju kako mu je bilo žao iskrčiti ono u šta je uložio godine truda i rada, no smatra da je država najveći krivac za situaciju u koju su dovedeni malinari, koji su poput njega bili prinuđeni uništiti zasade. 

"Otkupljivačima je država dopustila da mogu uzeti rod, a da ga ne plate. Proizvođači su prepušteni sami sebi. Toliko administracija, toliko vlada i ministara, a da niko ne stane iza nas", navodi ovaj poljoprivrednik istakavši kako bi se od ove proizvodnje moglo normalno živjeti u BiH, ali se nažalost od proizvođača prave socijalni slučajevi.

"Svake godine sam dobijao od 20 do 24 hiljade maraka, za rod i sadnice. Od toga se ovdje može solidno živjeti godinu dana. Ali nema zaštite, u prodavnici je kod nas kilogram maline 22 marke, a u otkupu plaćaju po marku dvije. Jedino je firma u Srednjoj Bosni platila 3,5 marke", zaključuje Kovačević.


Tagovi

Proizvodnja malina Zasad malina Malinjaci Krčenje malinjaka Jusuf Kovačević Zadruga Natura Maline


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.