Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najbolji malinjak
  • 02.07.2022. 16:30
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bužim

Nema jačeg malinara od Jusufa Kovačevića - rekorder po proizvodnji

Iskusni malinar kaže da cijena neće ići ispod 10 KM po kilogramu, jer su enormno poskupili i hrana i preparati za malinu

Foto: Arhiva Jusuf Kovačević
  • 1.592
  • 909
  • 0

Jedno od poznatijih imena u svijetu bh. malinarstva je Jusuf Kovačević. Ovaj Bužimljanin već nekoliko godina ubire rekordne količine maline, no ne pamti rod i krupnoću ploda kao što je ovogodišnja. Već deceniju se bavi malinarstvom, a počeo je u vrijeme kada je bilo za nju prijelomno doba i kada cijene su padale i do 1,5 KM, a kasnije nije bilo otkupa. Ipak, on nije odustajao. Danas ima jedan od najboljih malinjaka na prostoru Bosne i Hercegovine.

"Malinarstvom sam počeo kao hobi, trebalo mi je da se nečim bavim s obzirom da pijem puno tableta. Išao sam godinama na dijalizu, a 2013. godine sam imao i transplantaciju bubrega", kaže ovaj malinar za Agroklub.

Rekordne količine 

Uprkos dijagnozi i stopostotnom invaliditetu, on svakodnevno radi u svojoj oazi mira, a ove godine očekuje rekordnu berbu. Do sada je ubrao 1.500 kilograma na 340 metara dužnih, iako nije prošlo ni pola berbe. Otkad proizvodi malinu, ne pamti da su bile ovako kvalitetne i krupne.

Prije tri godine je oborio rekord i nabrao vrtoglavih 3.072 kg s dunuma

"Imao sam oko dunum maline, a sad sam smanjio kako bi mogao traktorom frezati. Prije nisam mogao ulaziti s obje strane njive, pa sam odlučio sebi olakšati i skratiti krajeve redova", pojašnjava.

On se odlučio za malinu sorte fertodi, koja i nije baš zastupljena u našoj zemlji, no njemu se pokazala kao savršen izbor. Prije tri godine je oborio rekord i nabrao vrtoglavih 3.072 kilograma na površini od samo jednog dunuma, što predstavlja zaista impresivnu količinu.

Svake godine kroz njegov malinjak prođe na desetine ljudi koji dođu da uživo vide njegov uspjeh, te prime koji koristan savjet od njega, što ga čini naročito ponosnim.

Prodaje i sadnice maline

"Kao malinar sam poznat u cijeloj Bosni i Hercegovini, a i mog sadnog materijala nema gdje nema, za ovo godina što se bavim malinarstvom. Počelo je kao hobi, ali kako je cijena porasla, postao je unosan biznis. Naprimjer, lani sam na dunum maline sa cijenom i poticajem zaradio 18.000 KM, za sadni materijal 5.000 KM, što je ukupno 23 hiljade maraka. Ja mislim da se isplati", ističe Jusuf.

Očekuje da će minimalna cijena biti 10 KM/kg

Malina zahtjeva puno rada, a oni traju od februara do kasne jeseni. Potrebno joj je puno pažnje, ali ako se vrijedno radi uspjeh je zagarantovan. Početnicima u malinarstvu poručuje da ne štede kod hrane, vode, niti zaštite i da rade sa ljubavlju, jer samo na taj način mogu uspjeti.

Cijena jeste bitna, ali naš sagovornik dodaje da "morate malini pružiti, kako bi dobili nazad". Onaj ko misli da je dovoljnu malinu posaditi, ne treba se upuštati u ovaj vid proizvodnje.

Ko nije iskrčio malinjak, ove godine zadovoljno trlja dlanove

"Kada je ovogodišnja cijena u pitanju, očekujemo da će minimalno biti 10 KM po kilogramu. I ta cijena je mala u odnosu na prošlogodišnju, s obzirom da je sve poskupilo, đubrivo, gorivo, a neki preparati su otišli i preko 100 posto. Nadamo se da će cijena biti usklađena sa ostalim poskupljenima, jer drugačije ne može", dodaje Jusuf, koji je ove godine podigao i novi zasad od 420 metara dužnih, koji će za berbu biti spreman iduće godine.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Proizvodnja maline Jusuf Kovačević Bužim Cijena maline


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.