Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacija
  • 30.08.2022. 10:30
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Srebrenik

Jeste li čuli za eko ražanj - štedi energiju, a pečenje hrskavo tri dana?

Abdulah Smajlović za sebe kaže da je inovator iz oblasti mašinstva, ekologije i poljoprivrede. Izumio je eko ražanj - koji peče bez dima i pepela.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.989
  • 197
  • 0

Pečenje mesa na ražnju starije je od bilo koje posude, saglasni su arheolozi i historičari u svojim istraživanjima. A, ovaj način pripreme hrane, duboko je ukorijenjen u našu balkansku tradiciju, uglavnom vezanu uz posebne prigode.  

Okrenuti ga, skoro u pravilu, znači i poraniti, spremiti drva, ugalj,... i računajte oko tri sata okretanja. Mnogi će reći – sve za gušt. No, onima koji i nisu ljubitelji popratnog dima i pepela, ili bi radije uštedjeli energiju, ali i vrijeme, inovacija Abdulaha Smajlovića sigurno je primamljiva.  

Različiti kapaciteti

Ovaj Srebrničanin je osmislio eko ražanj i za sebe kaže da je inovator iz oblasti mašinstva, ekologije i poljoprivrede.

"Eko ražanj peče janjad, prasad i pilad, šta hoćete. Nema prašine, nema pepele, nema dima. Prilikom gorenja izdvaja se plin koji oplahuje ono što se peče. Stvara hrskavu strukturu kožice tako da i hladna, treći dan je hrskava", tvrdi Smajlović.

Unutar ove inovacije su slivnici, koji olakšavaju čišćenje poslije svakog turnusa. Kaže dovoljno je sprejem za odmašćivanje poprskati i saprati, možete šlaufom i bilo čime. Ispod je napravljena instalacija za priključak na kanalizaciju. Eko ražanj, kako navodi njegov izumitelj, kupuju restorani u Njemačkoj, Švicarskoj te u BiH. 

"Na tržište sam izašao davno, prije jedno 4-5 godina. Radimo različite kapacitete od jednog, dva, četiri i šest ražnjeva", dodaje. 

Ovaj koji nam predstavlja namijenjen je za dva ražnja, istovremeno, kaže, ispeče dva janjeta po 18 kila s pet kilograma briketiranog drvenog uglja, ili sa sedam običnog. 

Sinanove ovce brste njive u čitavom selu - ko neće živu ovcu, kupi pečenje

"Pet kilograma uglja vam treba za jedan ili dva ražnja, jer je isti gabaritni prostor samo što je ova šipka višlja za 25 centimetara", pojašnjava prezentirajući svoj izum te dalje navodi da se "četiri ražnja ispeku s 10 kg uglja, a šest sa 12 kg". 

Domaći proizvod

Radi preciznije procjene, kaže da su za pečenje jednog praseta od 25 – 30 kg, potrebna dva kilograma uglja, odnosno po janjetu su troškovi pet maraka svi – ugalj i struja. Redovna cijena za izloženi eko ražanj je 6.000 eura (11.734 KM), na sajmovima daje popust i zaokruži cijenu na 11.000 maraka. Sve je napravljeno od inoksa, a izolacija je kamena vuna.

"Sve su prirodni materijali, mašina je teška 482 kilograma i sve se pravi u Srebreniku. Isporučujemo je za 15 do 20 dana od narudžbe", zaključuje Abdulah predstavljajući ovaj domaći bh. proizvod. 


Tagovi

Eko ražanj Inovacije Abdulah Smajlović Hrskavo pečenje Restorani Cijena ražnja


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete