Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenja gnojidba
  • 11.11.2023. 12:00

Jesenja gnojidba - pazite da ne bude čisti gubitak!

Rezultati analize daju odgovor na pitanje treba li obaviti gnojidbu određene kulture, kojim gnojivom i u kojoj količini.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 90
  • 38
  • 0

Poljoprivrednim proizvođačima preporučuje se da na svojim parcelama urade jesenju gnojidbu zemljišta kako bi u narednoj godini imali obiman, zdrav i kvalitetan prinos. Sam postotak pojedinih makro i mikro elemenata ovisi o postojećem stanju na parceli pa je prije svega potrebno obaviti analizu zemljišta te u skladu s njenim rezultatima odrediti optimalnu osnovnu gnojidbu.

Uobičajena količina 400-600 kg/ha

Prihvatljiv je i način da se u jesenjoj fazi mirovanja doda jedna, u praksi uobičajena, formulacija namijenjena pojedinim vrstama tla, odnosno vrstama proizvodnje, s tim da se analiza tla obavi početkom vegetacije te, na osnovu nje, provedu korekcije odnosno dopune prihrane.

Postotak pojedinih elemenata ovisi o postojećem stanju na parceli (Foto: Depositphotos/pajtica)

"Ova druga opcija čak i prihvatljivija, obzirom da su neka gnojiva, poput azota, lako topiva i njihovo dodavanje u jesen bio bi čisti gubitak jer bi do početka vegetacije u velikom postotku bila isprana s parcele, pa čak i slučaju kad se radi o sporo topivim gnojivima", navode iz Ministarstva poljoprivrede Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Uobičajena količina nekih ustaljenih formulacija je 400-600 kg/ha. Naravno, radi se samo o jednoj grubo određenoj količini, koja će biti korigirana nakon analize tla u proljeće, a sve u ovisnosti o vrsti proizvodnje.

Obavezna mjera

Analiza tla je obavezna mjera u sistemima integrirane i ekološke proizvodnje. Ona je skup više različitih hemijskih postupaka kojima se utvrđuje, kako nivo hranjivih elemenata u uzorku tla, tako i njegova kemijsko-fizikalno-biološka svojstva značajna za ishranu bilja. Rezultati analize daju odgovor na pitanje treba li obaviti gnojidbu određene kulture, kojim gnojivom i u kojoj količini. 

"Analiza tla može ukazati na probleme koji se javljaju pri uzgoju uslijed nepovoljne reakcije tla, nakupljanja vodotopivih soli ili određenih hranjiva", podsjećaju.

Što se tiče organske komponente hranjiva, tu se preporučuje obični zreli stajnjak u količini 25t/ha, ili peletirani u količini od 500-700 kg/ha. I jedna i druga opcija su dobar izbor, ali svaka od njih ima svojih prednosti i nedostataka.


Tagovi

Jesenja gnojidba tla Analiza tla Gnojivo Đubrivo Faza mirovanja


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

24


Glasova: 7

Da 29,2%

Glasova: 12

Ne 50,0%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 20,8%

Pregled ankete

Pregled ankete