Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jerko Ivanković Lijanović
  • 02.11.2017. 11:00

Jerkova strategija i mjere za spas malinara i smiljara

Jerko Ivanković Lijanović izradio je strategiju poljoprivrede za period od 2019. do 2026. godine. Posebno je izradio mjere za spas maline i smilja.

Foto: Arhiva Jerka Ivankovića Lijanovića
  • 3.104
  • 419
  • 0

Jerko Ivanković Lijanović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH u periodu od 2011. do 2015. godine kompetentan je da izradi kvalitetnu strategiju bosanskohercegovačke poljoprivrede. Jerko je upravo kao ministar kvalitetnim potezima rješavao probleme i nedoumice u agraru, čineći ga perspektivnim i ekonomičnim.

Strategijom je definirano šta je sve potrebo uraditi u narednih pet godina kada je u pitanju razvoj i boljitak poljoprivrede s aspekta osiguranja dovoljno hrane za potrebe vlastitog stanovništva.

"Proizvodnja hrane nije samo jedna djelatnost kojom se bave naši građani, već je ona vrlo važna i sa sigurnosnog aspekta. Država koja nema dovoljnu proizvodnje hrane za svoje stanovništvo uvijek nosi rizik da u slučaju bilo kakvih poremećaja tipa vremenskih nepogoda ili ratova, ostane bez hrane jer svi ugovori o trgovini, svi sporazumi prestaju da važe, svako se zatvara u svoje granice i praktično počinje da koristi one resurse koje ima na raspolaganju", tvrdi Ivanković Lijanović.

I poticaji veoma bitni za poljoprivredu

Strategija također predviđa i značajnija povećanja poticaja za poljoprivredu u narednom periodu iz dva aspekta.

Strategijom je definirano šta je sve potrebo uraditi u narednih pet godina kada je u pitanju razvoj i boljitak poljoprivrede s aspekta osiguranja dovoljno hrane za potrebe vlastitog stanovništva.

"Prvi je da podržimo našu proizvodnju kako bi ona bila konkurentna na domaćem i inostranom tržištu. Drugi je priprema pregovora s EU koja iz svog budžeta izdvaja 40% za poljoprivredu. Koliko jedna zemlja izdvaja za poticaje poljoprivrede u vrijeme pristupanja Europskoj uniji, odnosno koliki su predpristupni dogovori o članstvu, toliko EU kasnije izdvaja za podsticaje poljoprivrede te zemlje.

Kada bi BiH danas ulazila u EU dobila bi od EU 70 do 80 miliona eura poticaja, jer sada toliko izdvajamo, iako imamo resurse da u pregovorima dobijemo i do 700 miliona eura“, kaže Jerko Ivanković Lijanović.

Pitanje maline i smilja

Jerko Ivanković Lijanović među prvima je reagovao i ove godine na sve probleme s kojima su se susreli proizvođači maline i smilja.

Lijanović smatra da je za rješenje problema potrebno uraditi konkretne mjere.

"Obzirom na jako teško stanje u poljoprivredi zbog smanjenja i kašnjenja poticaja, omogućavanja pljačke kroz smanjenje otkupnih cijena maline, smilja, žive stoke i drugih poljoprivrednih proizvoda, pa i prirodnih nepogoda zadnji rok je da vladajuća koalicija barem nešto poduzme na spašavanju ove najbitnije grane od koje živi nekoliko stotina hiljada stanovnika u BiH".

Kada bi BiH danas ulazila u EU dobila bi od EU 70 do 80 miliona eura poticaja, jer sada toliko izdvajamo, iako imamo resurse da u pregovorima dobijemo i do 700 miliona eura.

Jerko Ivanković Lijanović prema aktualnim vlastima nastupio je sa konkretnim prijedlozima.

Kategorički se bori da se sredstva pristigla od Ruske Federacije ne upotrebljavaju na krpljenje proračunskih rupa nego da se hitno isplate neisplaćeni poticaji u poljoprivredi i to svim proizvođačima bez diskriminacije kao što se to radi zadnjih godina.

Zatražio je i primjenu mjera spasa proizvodnje malina i smilja. Po tri mjere za obje proizvodnje.

Zahtjevi za malinu

1. vraćanje ukinutih poticaja izvozu koje sam ja uveo u svom mandatu i definiranje izvoznog poticaja u iznosu od 1KM po 1kg,

2. određivanje minimalne otkupne cijene maline od 3KM po 1kg što je i manje nego je bila cijena prošle godine,

3. aktiviranje mehanizma Razvojne banke za osiguranje sredstava otkupljivačima kako bi mogli otkupiti i isplatiti maline proizvođačima. Očigledno je da neka od postojećih rješenja da se ukine poticaj od 0,40 km za proizvodnju maline i odredi otkupna cijena 2,5 KM praktično znači otkupna cijena 2,1 KM što je potpuno neprihvatljivo za proizvođače.

Zahtjevi za smilje

1. određivanje minimalne otkupne cijene smilja od 3 do 5 KM ovisno o kvaliteti,
2. vraćanje ukinutih poticaja izvozu koje sam ja uveo u svom mandatu i određivanje adekvatnog poticaja izvozu ulja od smilja kako bi isto bilo kunkurentno na svjetskom tržištu,
3. osiguravanje sredstava od razvojne banke FBiH otkupljivačima kako bi mogli isplatiti otkupljeno smilje.

Jerko Ivanković Lijanović po mnogo čemu je prepoznatljiv kada je u pitanju poljoprivreda, uvođenje novina, zaštita domaće proizvodnje ili poticanje izvoza. Upravo o tome ćemo pisati u nekoj od narednih reportaža, uostalom kao i o svakodnevnim Jerkovim susretima sa domaćim proizvođačima.

Foto: Arhiva Jerka Ivankovića Lijanovića


Povezana biljna vrsta

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je dugotrajna biljka koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvata preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih širom svijeta. Vrsta H. arenarium... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Jerko Ivanković Lijanović Ministar Boljitak Proizvodnja hrane Strategija Maline Smilje Otkujpne cijene maline Poljoprivreda


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete