Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjetnici u poljoprivredi
  • 04.12.2017. 13:00

Jedan savjetnik opslužuje oko 900 poljoprivrednika

BiH i dalje nema učinkovit, integriran i održiv sistem pružanja savjetodavnih usluga u poljoprivredi.

Foto: Bigstockphoto/RGtimeline
  • 274
  • 19
  • 0

U Sarajevu je u organizaciji Švicarskog Caritasa i USAID/Sweden FARMA II projekta organizirana šesta Konferencija savjetodavaca u poljoprivredno-prehrambenom sektoru sa ciljem okupljanja na jednom mjestu svih savjetodavaca / savjetnika na polju poljoprivrede, agrobiznisa, ali i ruralnog razvoja iz Bosne i Hercegovine.

Tokom prethodnih godina, projekti, većinom donatorski, su pružali široki raspon podrške ovom sektoru, sa ciljem razvoja savjetovanja u poljoprivredi i agrobiznisu. Uprkos ovoj širokoj podršci, BiH i dalje nema učinkovit, integriran i održiv sistem pružanja savjetodavnih usluga u ovom sektoru.

Jače veze sa poljoprivrednicima na terenu

Namjera je da se kroz ovu inicijativu uspostave jače veze između poljoprivrednih istraživanja, savjetodavnih usluga, kao i rada obrazovnih institucija, sa svakodnevnih potrebama poljoprivrednika na terenu i preduzeća koja se teško nose sa konkurencijom na tržištu svježih i prerađenih proizvoda, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Tokom konferencija, a kao dio tih napora, predstavljena je AgMENTOR platforma (u fazi razvoja), u okviru USAID/Sweden FARMA II projekta, čiji je cilj povezivanje savjetodavaca u poljoprivredno-prehrambenom sektoru i razmjena znanja i ideja. Platforma će biti usmjerena na prozvođače, prerađivače i druge aktere u uključenim lancima vrijednosti, sa ciljem da dopuni i pomogne rad i poboljša efikasnost savjetodavaca na terenu.

Razmjena praktičnih informacija

Uspostava platforme, odnosno aktivne mreže bh. poljoprivredno-prehrambenih profesionalnih savjetodavaca, omogućit će promociju i poticanje razmjene praktičnih informacija, znanja i iskustva, ali i promoviranje novih ideja i praksi u Bosni i Hercegovini, ali i šire. Uspostavljena mreža suradnje će proširiti opseg profesionalnih usluga za poljoprivredno-prehrambeni sektor u svim fazama lanaca vrijednosti.

Zabrinjavajuće su procjene da u BiH jedan savjetnik u prosjeku opslužuje oko 900 poljoprivrednih proizvođača. Potreba promjena, daljnje profesionalne edukacije i ulaganja u mlade stručnjake su neki od zaključaka održane Konferencije savjetodavaca u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Foto: Bigstockphoto/RGtimeline


Tagovi

Savjetnici u poljoprivredi AgMENTOR FARMA II USAID


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]