Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Revizija
  • 06.05.2024. 12:00

Javašluk bez sankcija! Potrošili 381 milion KM na poticaje, rezultati nula

Revizori navode da nije ostvareno povećanje ukupne poljoprivredne proizvodnje i brojčanog stanja stočnog fonda, uprkos utrošenim budžetskim sredstvima

Foto: Depositphotos/Julietart
  • 142
  • 9
  • 0

Na području Federacije BiH, nadležne institucije nisu osigurale uslove za efektivno upravljanje poljoprivrednim poticajima, njihovom implementacijom se ne postižu zadovoljavajući rezultati! Pokazao je ovo izvještaj Ureda za reviziju institucija FBiH, kojim je analiziran učinak poticaja isplaćenih u periodu 2020. - 2022. godina, a revidirana su Federalno i ministarstva poljoprivrede u Unsko-sanskom, Tuzlanskom, Hercegovačko-neretvanskom i Posavskom kantonu.

U jednom od zaključaka, revizori navode da nije ostvareno povećanje ukupne poljoprivredne proizvodnje i brojčanog stanja stočnog fonda, uprkos utrošenim budžetskim sredstvima, koji su u ovom periodu iznosili oko 381 milion KM.

Poticaji kasnili

Napominju i da, u posmatranom periodu, federalni i kantonalni programi poticaja nisu blagovremeno doneseni, zbog čega poljoprivrednici nisu imali informacije potrebne za donošenje odluka o zasnivanju proizvodnji. Nisu uspostavljeni funkcionalni registri, sistemi za identifikaciju zemljišnih parcela i životinja niti poljoprivredni informativni centar, koji predstavljaju osnovne pretpostavke za odgovarajuće planiranje i praćenje efekata poticaja.

Također, svi dostupni makroekonomski pokazatelji pokazuju da poljoprivredne proizvodnje uglavnom stagniraju, a u određenim segmentima imaju i trend smanjenja.

"Kod biljne proizvodnje došlo je do rasta zasijanih površina, ali ostvareni prinos nije bio na planiranom nivou. Jedini pozitivni rezultati su ostvareni kod proizvodnje jabuka. Kada je u pitanju animalna proizvodnja, došlo je do smanjenja stočnog fonda i proizvodnje mesa i mlijeka, a jedini pozitivan rezultat ostvaren je kod proizvodnje mesa peradi", stoji u nalazu revizora.

Utvrđeno je i da poljoprivredni poticaji nisu planirani na odgovarajući način s obzirom na to da nisu bili u skladu sa strateškim ciljevima i principima tada važeće strategije, niti je izvršena obaveza prilagođavanja Zajedničkoj poljoprivrednoj politici Evropske unije.

Postavljeni ciljevi novčanih poticaja bili su općeniti i bez odgovarajućih indikatora za praćenje ostvarenih učinaka. Kantonalni poljoprivredni programi nisu harmonizirani sa federalnim, što nije u skladu s propisima i može negativno uticati na konkurentnost poljoprivrednika, napominju iz Ureda za reviziju.

Date su preporuke

Kada je u pitanju uvođenje novih tehnologija u poljoprivredi, uprkos strateškim opredjeljenjima FMPVŠ-a i većine kantonalnih ministarstava, nisu planirani poticaji za ovu namjenu u posmatranom periodu. Revizori su konstatovali da su u programima izostale mjere usmjerene na promociju tehnika, jačanje znanja farmera, savjetodavaca i administracije vezano za održive sisteme poljoprivredne proizvodnje, izradu programa promocije održivog upravljanja i korištenja pašnjačkih površina i sl.

Izdato je i nekoliko preporuka, a među ostalima, FMPVŠ se preporučuje formiranje vijeća za istraživanje u poljoprivredi i ruralnom području i odbora za monitoring i praćenje strategije poljoprivrede. Također, preporučeno je izrađivanje strategije i programa upravljanja poljoprivrednim zemljištem FBiH, u cilju stvaranja pretpostavki za bolje iskorištavanje poljoprivrednog zemljišta na području cijele FBiH.

Kompletan izvještaj revizije učinkovitosti poticaja u poljoprivredi dostupan je ispod ovog teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Revizija učinka Poljoprivredni poticaji Izvještaj revizora FMPVŠ Poticaji kasnili Neusklađeni propisi


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U ovom spektru nema banane kakvu sam danas ponijela za doručak ;)
Koji broj biraš?