Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Privredna komora RS
  • 12.05.2017. 18:00

Jačanje privredne saradnje s Emiratima i Iranom

Spoljnotrgovinska razmjena između Republike Srpske i Ujedinjenih Arapskih Emirata u prošloj godini iznosila je manje od 10 miliona KM, što je jako malo. Vrijeme je za bolju saradnju.

Foto: komorars.ba
  • 359
  • 19
  • 0

Spoljnotrgovinska razmjena između Republike Srpske i Ujedinjenih Arapskih Emirata u prošloj godini iznosila je manje od 10 miliona KM, što je jako malo, ocijenjeno je tokom posjete privredne delegacije iz ove zemlje Privrednoj komori Republike Sprske.

Predsjednik Privredne komore Srpske, Borko Đurić, istakao je da je cilj ove posjete povećati obim razmjene, ali i naglasio da s obzirom na tako mali nivo razmjene ne možemo govoriti o nekim prevelikim očekivanjima.

"Ovakva delegacija može da obezbijedi unapređenje saradnje ukoliko našim predstavljanjem nađu interes da ostvare kontakte sa predstavnicima naših preduzeća", rekao je predsjednik Đurić i dodao da je riječ o posjeti komorsko-privredne delegacije u kojoj je nekoliko predstavnika firmi.

Prema njegovim riječima, postojao je veliki interes domaćih privrednika, ali su nažalost neke kompanije iz Emirata otkazale učešće, pa samim tim i domaći privrednici, jer nisu imali partnera za razgovor.

BiH popularna turistička destinacija

"Sastanku iz UAE prisustvovali su uglavnom predstavnici trgovačkih i konsalting firmi, te predstavnici komorskog sistema, a iz Srpske su prisutne firme iz poljoprivredno-prehrambene industrije, metalske, elektroprerađivačke", naveo je Đurić.

Na sastanku su predstavljeni i privredni potencijali i mogućnosti za ulaganje u Srpsku. Predsjednik Upravnog odbora Privredne Komore Um al Kvain Saed bin Naser al Talai napomenuo je da je cilj posjete da se upoznaju o ekonomiji zemlje i pronađu način na koji bi se mogla povećati trgovinska razmjena i u kojim poljima bi se mogla ostvariti saradnja. BiH je, kako kaže, veoma popularna turistička destinacija u Emiratima.

"Želimo iskoristiti potencijal za saradnju koji nastao u posljednje tri godine. Došli smo da vidimo u kojim bismo oblastima mogli investirati, a zainteresovani smo za agrokulturu i izvoz prirodnih resursa iz BiH. Potpuno smo spremni pružiti ruku saradnje i FBiH i Republici Srpskoj u spajanju ekonomija dvije zemlje i nadamo se da će posjeta uroditi plodom", dodao je Al Talai i naglasio da je ovo prva zvanična posjeta komora Emirata BiH, navodi se na stranici Komore RS.

Jačanje saradnje i s Iranom

Dodatno, Privredna komora Republike Srpske, u cilju unapređenja ekonomske saradnje, povezaće se sa jednom od regionalnih komora Irana, dogovoreno je na sastanku predsjednika Privredne komore Srpske, Borka Đurića, i ambasadora Irana u BiH, Mahmuda Hejderija.

Na sastanku je dogovoreno i da će u narednom periodu biti organizovani poslovni susreti privrednika iz Irana i Republike Srpske, a naknadno će biti utvrđeno ko će prvi biti domaćim posjete. Predsjednik Đurić je istakao će ova saradnja dati pozitivne rezultate, bez obzira na administrativne prepreke i geografsku udaljenost.

Foto: komorars.ba


Tagovi

Ujedinjeni Arapski Emirati Saradnja Razmjena


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.