Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rusko tržište
  • 31.10.2021. 14:15

Izvoz: Zajednička radna grupa, u cilju lakšeg plasmana na rusko tržište?

Kada je u pitanju izvoz poljoprivredno - prehrambenih proizvoda iz naše zemlje, naročito se izdvajaju crveno meso, riba, voće i povrće, kao i sadni materijal. 

Foto: Bigstockphoto/kadmy
  • 65
  • 5
  • 0

Kada je riječ o izvozu poljoprivednih proizvoda iz naše zemlje, od velikog je značaja rusko tržište sa 250 miliona potencijalnih potrošača. Kako bi se unaprijedila saradnja dvaju država, predloženo je formiranje zajedničke radne grupe u sektoru poljoprivrede, otkrio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH, Staša Košarac, prenosi Srna. 

Prema riječima Košarca, ta radna grupa bila bi zadužena za detaljno praćenje i definisanje realizacije saradnje u oblasti agrara. Kada je u pitanju izvoz poljoprivredno - prehrambenih proizvoda iz naše zemlje, naročito se izdvajaju crveno meso, riba, voće i povrće, kao i sadni materijal. 

Domaća privreda nema velike kapacitete

U okviru višednevne posjete ministra spoljne trgovine Ruskoj Federaciji, gdje se on sastao u Kazanju sa predsjednikom Republike Tatarstan, Rustamom Minihanovim, zaključeno je da je dosadašnja saradnja rezultirala provođenjem projekata od uzajamnog interesa, ali i da postoji zajednički cilj, te potencijal za jačanje ekonomskih veza kao i spoljnotrgovinske razmjene

Na sastanku je rečeno da BiH i Rusku Federaciju tokom 25 godina diplomatskih odnosa vežu dobre i prijateljske bilateralne veze, te da nema otvorenih političkih pitanja, čemu doprinosi i činjenica da se mi nismo pridružili sankcijama EU Rusiji.

Ministar Košarac je ukazao na potrebu boljeg povezivanja domaćih  i tamošnjih privrednika, inicirajući potpisivanje memoranduma o saradnji malih i srednjih preduzeća.

Takođe je naglasio da privreda u našoj zemlji nema velike kapacitete i kako je potrebno da se fokusira na specifične proizvode ili industrije, te dodao da bi takav pristup bio dobar način za postizanje konkretnih rezultata u praksi.

Rasad paradajza iz BiH već otišao za Rusiju

Na sastanku je razgovarano i o saradnji u oblasti turizma, pri čemu je ocijenjeno da bi uvođenje direktne avio-linije između Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije bilo dobra osnova i dodatna motivacija u jačanju odnosa dvaju država.

Dogovoreno je da se u narednom periodu intenziviraju aktivnosti na promociji turističkih potencijala na obostranu korist, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Rasad paradajza iz BiH našao se na zahtjevnom ruskom tržištu

Podsjetimo, sredinom septembra na tržište Rusije isporučene su pošiljke sadnog materijala povrća iz naše zemlje, nakon što je uspješno završena fitosanitarna kontrola i sve druge neophodne procedure.

"Pregovori sa ruskom stranom rezultirali su dobrim vijestima za naše poljoprivrednike. Uspjeli smo da isporučimo sadni materijal paradajza u tu zemlju, koja je naš važan spoljnotrgovinski partner", istakao je ministar Košarac tom prilikom.

Takođe je napomenuo da je ruska fitosanitarna služba, poslije provedenih detaljnih inspekcijskih provjera dostavljene dokumentacije, zajedno sa  Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, ali i Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, dozvolila uvoz pomenute robe.


Tagovi

Izvoz Rusko tržište Spoljnotrgovinska razmjena Crveno meso Riba Voće Povrće Privreda BiH Sadni materijal


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]