Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje u poljoprivredi BiH
  • 09.12.2016. 14:00

Izvoz veći od uvoza samo kod mlijeka i vrhnja

U protekloj je godini u FBiH zabilježen i konstantan rast proizvodnje povrća, blagi rast u animalnoj proizvodnji, ali i blagi pad sjemenske proizvodnje.

Foto: Bigstockphoto/prescott
  • 391
  • 18
  • 0

Kada je u pitanju vanjskotrgovinska razmjena poljoprivrednih proizvoda, izvoz je bio veći od uvoza jedino kod mlijeka i vrhnja, dok je, primjerice, uvoz mineralne vode i bezalkoholnih pića veći od izvoza. Čulo se to na jučerašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije gdje su se izaslanici, između ostalog, upoznali i sa stanjem u poljoprivredi u protekloj godini, a podatke je prezentirao predstavnik Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Bešćo Alibegović.

Rast proizvodnje povrća

U protekloj je godini zabilježen i konstantan rast proizvodnje povrća, blagi rast u animalnoj proizvodnji, ali i blagi pad sjemenske proizvodnje. Istodobno, iskorištenost kapaciteta u prehrambenoj industriji je bila oko 50%. Također, kroz pregled financijske podrške biljnoj i animalnoj proizvodnji, utrošak tog novca te uvođenje mjera sufinanciranja troškova za registrirane poljoprivredne obrte, vidljivo je kako je izdvojeno tri milijuna maraka, a od toga po milijun i pol od Ministarstva te Federalnog zavoda za zapošljavanje, piše dnevni-list.

Zastupljenost domaćih sirovina u proizvodima veliki je problem s kojim se suočava prehrambena industrija u Federaciji BiH zbog nerazvijenosti pratećih industrija, odnosno ovisnosti o uvozu većine potrebnih ulaznih sirovina. Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić potvrdio je kako je Vlada zatražila održavanje posebne tematske sjednice u Federalnom parlamentu, koja bi bila posvećena stanju u poljoprivredi FBiH.

Kada su u pitanju poticaji Dedić je naveo kako je po stupanju na dužnost 1. travnja 2015. godine zatekao dugove od 50 milijuna maraka i proračun za poticaje u ukupnom iznosu od 65,8 milijuna.

Revolving krediti za poticaje

"Ako treba mijenjati i Strategiju razvoja poljoprivrede, hajdemo je mijenjati", rekao je Dedić pozvavši izaslanike na zajednički angažman izvršne i zakonodavne vlasti u donošenju mjera za unapređenje poljoprivrednog sektora, kao i na to da prilikom razmatranja proračuna FBiH za iduću godinu, podrže mogućnost revolving kredita kod Razvojne banke zbog osiguranja redovnosti mjesečne isplate poticaja u poljoprivredi.

Jedna od novina je i nabavka softvera kojim će od početka iduće godini biti uvezan registar poljoprivrednih gazdinstava i sustav plaćanja, a poljoprivrednici će putem web portala imati pristup svojim podnesenim zahtjevima, što će dovesti do veće transparentnosti, boljeg nadzora nad utroškom novca i učinkovitosti poticajnih mjera.

Foto: Bigstockphoto/prescott09


Tagovi

Šemsudin Dedić Dom naroda Parlamenta Federacija Poljoprivreda


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.